Kas Škoda tähendab teiegi arvates tagasihoidlikku ja mõistlikku, aga absoluutselt suurepärast? Missugune auto suudab sama edukalt nagu Škoda Superb kehastada seda, millele ta (pretensioonikas) nimetus viitab? Peale Kia Stingeri?

Esmakordselt toodeti Škoda Superbi nimelist esindusautot ajavahemikus 1934 – 1949, tänapäeva-Superbi ajalugu algas aga aastal 2001.

Teine põlvkond toodi turule 2008, toonane uudis oli Combi-versiooni lisandumine. Praegune, järjekorras juba kolmas generatsioon nägi ilmavalgust aastal 2015: nüüd oligi aeg uuenduskuuriks. Ühtlasi tutvustatakse maailmale esmakordselt Superb Scout mudeliversiooni.

Pistikhübriid tähisega iV laseb end veel oodata, seda lubatakse aasta lõpupoole. Isutekitajana on teada nii palju, et tegemist on 1,4 TSi bensiinimootori ja 85 kW elektrimootori hübriidiga, ühendvõimsusega 160 kW/218 hj ja 400 Nm pöördemomendiga, lisaks 6-käiguline DSG-käigukast. Hübriidajami saavad luukpära ja Combi.

Sihikul on esmaklassiautod

Uuenenud Superbi varustusse on lisandunud rohkesti uusi tehnoloogilisi abilisi, väliselt tunneb uued mudelid ära suurema esivõre ja kitsamate esitulede järgi.

Superb on esimene Škoda mudel, mida pakutakse täisleed-maatriksesituledega. Uuenenud disain muudab Superbi eriti tagantvaates oluliselt nooblimaks.

Preemiumklassi tundele annavad lisa nii kroomliistuga ühendatud leed-tagatuled, dünaamilised suunatuled kui ka suurtäheline marginimetus tagaluugil.

Ent tagantvaate ilu nautimiseks jätab kaasliiklejaile üsna vähe aega 200 kW/272hj bensiinimootor, millega on õnnistatud nelikveolisi tippmudeleid.

Superbist saab nüüd ka Scout versiooni

Suur valik toredaid jõuallikaid

Superbi bensiinijõuallikate valiku baasiks on 1,5 TSi 100 kW/150 hj, mida võib saada nii 6-käigulise käsi- kui ka 7-käigulise DSG automaatkäigukastiga.

2,0 TSi on esiveolistel Superbidel 140 kW/190 hj ja nelikveolistel eelpool mainitud 200 kW/272 hj võimsusega, mõlemal juhul koos DSG-ga.

Mootorivaliku suurim uudis on VAG kontserni EVO-põlvkonna 2.0 TDi diiselmootorid võimsusega 110 kW/150 hj.

Diiselmootorite valik algab 1,6 TDi 88 kW/120 hj koos sama DSG-automaatkastiga, uue 2,0 TDI EVO võib saada ka 6-käigulise käsikäigukastiga.

Võimsaima diisli, 140 kW/190 hj 2.0 TDi leiab aga lisaks nelikveolisele versioonile ka esisillaveolise Superbi pardalt, mõlemal juhul mõistagi vaid koos DSG-ga.

Kokku pakutakse Škoda uuenenud lipulaevale kümmet mootori-käigukasti kombinatsiooni. Nende seast võiks leida oma vajadustele vastava iga Superbi ostja.

Austria teedele tahtnuks jäädagi

Škoda tutvustas autoajakirjanikele uuenenud Superbi Austrias. Noobli sõiduki erakordselt rikkalik jõuallikate ja varustustasemete assortii sai proovile pandud meeldivalt mitmekülgsel teedevalikul.

Ja tegelikult võib siinkohal teha üsna konkreetse kokkuvõtte – valige, millist soovite või rahakott võimaldab, Superbi jõuallikad koos DSG-käigukastiga on erksad ja suutlikud mistahes teeoludes.

Jah, nelikveoline 272-hobujõuline tippversioon on tõepoolest superb, eriti Sport-seades. Aga mitte midagi ei saa ette heita ka kõige nõrgemale ehk 1,5 TSI-le.

Superb Combi Scout on aga vaieldamatult kõige suurem ja superb’im uudis, mis peaks ostjaskonna hulka meelitama ka täiesti uusi kliente.

Teadupärast tähendab Scout suurema kliirensi, nelikveo, maastikuvõimekuse ja robustsema välimusega universaali, mis kujutab endast tõelist kõikjalsõitjat.

Halbade teeolude pakett ja maastikusõidurežiim vihjavad, et võimekas Scout on mõistlikum alternatiiv nii populaarsele linnamaasturile: allpool selle kinnituseks mõned numbrid.

165 mm kliirens, nelikvedu, põhjakaitse ning üüratult ruumi (660 – 1950 l pagasiruum) 18-tollistel ratastel, mille paneb liikuma kas 190 hj diisel- või eriti rõõmustav 272 hj 400 Nm bensiinijõuallikas koos 7-käigulise DSGga.

Valikvarustusena pakutakse ka VAG dünaamilist veermikukontrollisüsteemi koos kohanduva vedrustusega. Lisaks on Scout rikkaliku mugavus- ja juhiabivarustusega.

Kõik see toredus liigub ülimalt vilkalt, unustades käänulistel teedel oma kogukusega kaasneva väärikuse ning neelates seejärel sama isukalt ka lõbusaid kruusateid.

Teedelt maha põigata meil seekord ei õnnestunud, kuid kliirensi ja nelikveo andmete põhjal pole keeruliste manöövrite edukas soorituses põhjust kahelda. Ja siia juurde veel fakt: lubatud maksimaalne haagise mass on 2200 kg.

Sõidurežiimide valikus on Superbil seaded Normal, Sport, Eco ja Individual, põhivarustuses Sportline ja Scout mudelitel. Samuti on võimalik valida sportvedrustusega mudel.

Auto kohta loe edasi Acceleristast