USA on ikka olnud meie jaoks natuke müstilist statistikat pakkuv piirkond. Näiteks 2016. aastal toimus USAs keskmiselt ligi 18 000 liiklusõnnetust iga päev ning nagu hukkunute arv liikluses, on ka õnnetuste arvu trend kasvav.

2018. aastal sai USAs autodega seotud liiklusõnnetustes surma 36 750 inimest, 2019. aastal juba üle 40 000. See on umbes 1% kõigist surmadest. Võrdluseks olgu toodud, et kogu Euroopa Liidus sai liikluses möödunud aastal otsa 25 100 inimest.

Portaal Insurify võttis kätte ja tegi natukene statistikat, et uurida välja, mis autodega kõige rohkem õnnetusi põhjustatakse. Kokku ei loetud mitte õnnetuste koguarvu vaid vaadati õnnetuste põhjustamise infot kontekstis sellega, kui palju seda autot USAs on.

Ehk siis otsiti seda, kui suur osakaal selle auto "populatsioonist" õnnetuse põhjustanud on. Tõenäoliselt tehtud töö üleriigilise ja ametliku statistika mõõtu välja ei anna, kuid tulemus on sellegipoolest enam kui huvitav ja midagi ikka näitab.

Iga neljas Subaru Crosstrek on liiklusõnnetuse põhjustanud.

Selgus, et TOP 10 koosneb peaasjalikult Jaapani päritolu autodest - "edekabelis" on 7 Jaapani autode mudelit ning kaks on Koreast. Vaid üks auto on "kohalik." TOP 10-sse jõudis 8 erineva autotootja mudeleid.

Protsentuaalselt kõige rohkem liiklusõnnetusi põhjustanud automudelite nimekirja esimesel kohal on Subaru Crosstrek. 25,81 % kõikidest USAs vuravatest Subaru Crosstrekkidest on põhjustanud liiklusõnnetuse. See on odav, ökonoomne, vastupidav ja väga turvaline auto, aga kuidagi on läinud nii, et just selle auto ostjad kipuvad liiklusõnnetusi põhjustama.

Portaal küll ei spekuleeri põhjuste üle, kuid selge on see, et autot kui sellist ei saa õnnetuste põhjustamises süüdistada. See on ikka teatud seltskond inimesi, mingite eelduste ja omadustega ning kahjuks näib see seltskond eelistavat Subaru Crosstrekki, mida Eestis küll ei müüda, kuid mis on sisuliselt Subaru XV.

Edekabelis sörgib Subarul vahetult kannul Honda CRV. Selle tõu esindajatest 25,7% on põhjustanud liiklusõnnetuse. Nagu ikka, põhjuseid ei nimetata, aga võib spekuleerida, et CRV on populaarne peresõiduk ning seetõttu võib olla, et mitte nii osavad või siis lastega tegelemisest häiritud pereemad kolistavad rohkelt plekki.

Kolmandalt kohalt leiab Hyundai Elantra, milledest 25,58 % on põhjustanud liiklusõnnetuse. Järgneb Infinity Q50 (25,1 %) ja viiendalt kohalt leiab veel ühe Subaru - 24.9 protsenti kõigist Subaru WRXidest on USAs õnnetuse põhjustanud. Siin on põhjus selge - mootori võimsus käib lihtsalt mõistusest üle.

Kogu edetabel:

TOP 10 liiklusõnnetuste põhjustajad