„Autosse sisenedes on vaja meeles pidada kolme põhilist asja: kinnitada tuleb turvavöö, peatugi tuleb õigesti reguleerida ja peab hoidma korrektset vahemaad roolirattast ja nõnda ka turvapadjast,“ ütlevad Renault’ sõidukooli õpetajad. Turvavööd on välja töötatud nii, et need neelaksid kokkupõrkejõu ja hoiaksid keha paigal. Turvapadi kaitseb ainult mõningaid kehaosi: pead, kaela ja rindkere kokkupõrkel vastu rooli, esiklaasi, armatuurlauda vms. Kuid siiski ei ole see võimeline kaitsma absoluutselt kõige eest. Pittsburghi Medical Center’i ülikoolis aastate jooksul tehtud uuringud näitavad, et ainult turvapadjale panustamine vähendab surmariski vaid kolmandiku võrra, kuid kinnitatud turvavööde täiendav kasutamine kasvatab oluliselt võimalusi ellu jääda.

Pea meeles:
• Kinnita alati turvavöö;

Ohutu liiklemise tagamiseks peab sõidu ajal hoidma ka korrektset kehaasendit. Eriti oluline on hoida õiget vahemaad turvapadjast, sest selle rakendumine on väga kiire ning selleks kasutatakse pürotehnilisi gaase. „Et turvapadjad toimiksid võimalikult efektiivselt, peab istuma nii, et saate rooli puudutada randmetega, kui olete käed välja sirutanud. Minimaalne distants rooli ja teie rinna vahel on 25 cm. Väiksema kasvuga juhid peavad seda eriti meeles pidama,“ soovitavad Renault’ sõidukooli instruktorid. Kui istuda liiga lähedal, siis tekivad tõrked turvapadja töösse rakendumisel ning vastupidi, kui liiga kaugel istuda, siis väheneb selle tõhusus. „Jälgida tuleb ka peatugede positsiooni. Teie pea keskosa peab olema samal tasemel peatoe keskmise osaga,“ lisavad instruktorid. Isegi kõige väiksem kokkupõrge võib järsult pead jõnksutada, mis on väga ohtlik. Õigesti kohandatud peatugi aitab kaitsta teie selgroogu ja kaela.

Õnnetuse raskusaste ei ole alati proportsionaalselt võrdne vigastuste raskusastmega — isegi kui auto pole tõsiselt vigastatud, võib reisijal siiski tekkida suuri vigastusi*. Pisike kokkupõrge parklas või ristmikul võib hiljem tipneda seljavaluga, mis omakorda viitab püsivamale murele. Seega on mõistlik pärast autoõnnetust külastada arsti, kui tunnete isegi üsna väiksena näivat ebamugavustunnet.

Jälgi
Forte autouudiseid