«Ei kujuta ette... Ega see midagi olulist nagunii ei tähenda,» ütles Tartu Rehvieksperdi meesmüüja eile, kui SL Õhtulehe reporter küsis, mida tähendab 2500 krooni maksnud Nokian Tyresi rehvile põletatud tähis DA.

Scandinavian Tire & Rim Organizationi (STRO) käsiraamat annab rahvusvahelisele märgistusele DA täpse hinnangu: need on rehvid, millel on välimusdefektid.

Sarnase märgistuse või ka näiteks kollase triibuga tähistatud rehve müüakse mitmes Eesti rehvipoes. Peamiselt on nii märgistatud Nokian Tyresi rehvid, kuid saada on ka Green Diamondi omi.

Et tegemist on mõningase praagiga, sellest ostjaid üldjuhul ei teavitata.

«DA-rehvid kuuluvad sooduspakkumise alla. Kui hinnavahe on mitmekordne, siis tunneb klient ise huvi, mis rehvil viga, ja talle selgitatakse ära, et tegu on iluvigadega,» sõnab Tallinnas Peterburi teel asuva Rehvieksperdi kaupluse juhataja Olavi Vahermäe. Kui klient huvi ei tunne, pole poel kohustust midagi seletada.

Vahermäe ütleb, et tehas on rehvid põletusjäljendiga DA tähistanud seepärast, et nende veerepind pole 100protsendiliselt viimistletud. «See pole defekt,» lisab ta aga. «Pole mingit vahet, kas tegu on rehviga, mille on DA-tähistus või mitte. Sõiduomadusi see ei mõjuta. See on nii-öelda iluviga.»