Inimene valib elukoha selle turvalisuse ja elamissõbralikkuse järgi. Piirkondi, kus lokkab kuritegevus, püütakse vältida. Väga olulisel kohal on ühenduvus ning mugavuslahendused: et saaks tööle, kooli, poodi.

Tehnoloogia areng ning kiirem võrguühendus ei tähenda pelgalt parema kvaliteediga videokõnesid või kiiremat filmide allalaadimist oma nutiseadmetesse.

Eeskätt suurlinnaelanike jaoks võivad 5G ühendus, värkvõrk ja tehisintellekt tähendada täiesti uut elukvaliteeti. Linnakodanikele tähendab see ka ohutumat ja puhtamat linnaruumi, kus olmele kulub senisest vähem aega ja ka kuritegevus on tänu tarkadele lahendustele pea olematu.

Mitte ühegi suurema linna omavalitsus ei suuda praeguste tehnoloogiliste lahenduste ja inimressursiga tagada seda, et kõigis linnaosades oleks võrdselt madal kuritegevus, kus kodanikel oleks kellaajast sõltumata turvaline olla. Tuleviku nutilinn võimaldab aga üsna lihtsate vahenditega elukeskkonna elamisväärsemaks muuta.

Tänavavalgustus vähendab kuritegevust pea kolmandiku võrra

Pealtnäha keerulisele probleemile on üks lihtne, kuid tõestatud lahendus – tänavavalgustus. Chicago Ülikooli Urban Labs uuring näitas, et tänavavalgustuse laialdasem paigaldamine aitas mõnes piirkonnas kuritegevust vähendada koguni 36% võrra.

Targa linna süsteem aitab tänavavalgustuse tõhususe viia uuele tasandile, sest võimaldab kõik valgustid liita ühisesse võrku, mille kaudu saavad laternad reageerida ilmastikuoludele, liiklustihedusele ning andurite abil reguleerida valguse intensiivsust.

Huawei on juba aidanud või aitab nutika linna lahendusi välja töötada enam kui neljasajal omavalitsusel üle ilma ja nende pakutav intelligentne valgustuslahendus on lisaks sellele, et muudab elukeskkonna turvalisemaks ka äärmiselt säästlik, vähendades valgustite elektritarbimist isegi kuni 80% võrra.

Turvalisust tõstab täiendavalt tehisintellekti ning näotuvastusvõimekusega varustatud kaamerate kasutamine, mis on võimelised märkama konfliktseid olukordi ning teavitama sellest viivitamatult korrakaitset.

Uudsete süsteemide kasutuselevõtt sõltub võrgukiirusest. Selleks, et andmeid piisava kiiruse ning täpsusega liigutada ja töödelda, on kiire ja kindel internetiühendus kriitilise tähtsusega.

5G pakub vajalikku võrgukiirust, sest see võimaldab edastada kõrgekvaliteedilist kaamerapilti, kaamerate ja valgustite paigaldamist linna kaugematesse piirkondadesse ning vajadusel droonide integreerimist süsteemi.

Vähem liiklusummikuid ja avariisid

Viienda generatsiooni võrguühenduse suurimaid eeliseid on andmekiirus ja väiksem viiteaeg, mis linnaoludes, kus olukord võib muutuda sekunditega ning igasugune viivitus süsteemis võib tähendada liiklusõnnetust.

Paljud suurlinnad on endiselt kimpus liiklusummikute ja sagedaste avariidega, mistõttu nii teadusasutused kui ka ettevõtted arendavad välja tehnoloogiaid, mille abil teha liiklus sujuvamaks ja ohutumaks ning vähendada ka heitgaaside hulka linnaõhus.

Võrguühendusega andurid, mis on kinnitatud näiteks tänavavalgustuspostidele, fooridele ja liiklusmärkidele, võimaldavad edastada autodele teavet tee- ja liiklusolude kohta ning hoiatada juhti ja sõiduki turvasüsteeme võimalikest ohtudest optimeerides liikumiskiirust või pakkudes välja teistsuguse sõidusuuna.

Ühtlasi saavad nutikad foorid reguleerida liiklust lähtuvalt reaalsest olukorrast, vähendades liiklusummikuid ja saates aegsasti sõidukitele infot, et vältida ummikute teket.

See muidugi eeldab, et autod on varustatud 5G kommunikatsiooniseadmetega, mistõttu on Huawei koostööd alustanud kaheksateistkümne autotootjaga, et arendada ja rakendada vajalikku tehnoloogiat autotööstusele.

Sõbralikum linnaruum puuetega inimestele

Linnaruumis on puuetega inimeste liikumine sageli raskendatud. Antud probleemi lahendamiseks on võimalik rakendada intelligentsete teeületuskohtadega andureid, mis tuvastavad liikumispuudega inimesi ja pikendaks näiteks rohelise fooritule tsüklit, et ratastoolis või nägemispuudega inimene jõuaks tee ohutult omas tempos ületada.