Autotootja Toyota teatas reedel, et selle aasta üheksa kuuga on nad suutnud müüa 7,4 miljonit autot, mis on 450 000 enam kui suutis müüa peamine konkurent General Motors. Toyota ülekaal on seda üllatavam, et maailma suurimal autoturul Hiinas on kõik Jaapani autotootjad praegu poliitilise boikoti all.

2011. aasta maavärin ja tsunami tekitas ka Toyota jaoks kriisi, kuna kontsern ei suutnud toota nii palju autosid, kui USA ja mitmed muud turud nõudsid, tänavu on aga firma näidanud lausa 28-protsendilist läbimüügi kasvu, teatab AP.

General Motorsi tulemuseks on olnud aastaga vaid 2,5-protsendiline kasv. Maailma suurima autotootja tiitli kaotasid nad Toyotale 2008. aastal. Mulluse maavärina järel kukkus Toyota küll isegi kolmandale kohale, enam autosid müüsid mullu nii GM kui Volkswagen.

Poliitiliste tülide pärast väikeste kaljurahnude pärast Ida-Hiina meres on kõik Jaapani ettevõtted praegu Hiinas surve all ja ka Toyota on sunnitud loobuma kavast müüa tänavu Hiinas enam kui miljon autot. Seevastu läheb USA turul ootamatultki hästi Priuste läbimüük, Lexuste müügiga ollakse veidi plaanidest maas.

Volkswagen on juba lähenemas läbimüügilt GM-ile, üheksa kuuga on nad müünud 6,7 miljonit autot. VW on kannatanud kõvasti selle pärast, et Euroopa turg ei ole veel toibunud.

Tänavu on oodata üleilmset automüügi rekordaastat, kui kõik autotootjad kokku peaks müüma enam kui 60 miljonit autot. Toyota rekordaastaks oli 2007. aasta 9,4 miljoniga.