Kui väljas on kehv ilm ja teeolud rasked, on autojuhi esimene küsimus: “Kas seda sõitu saab edasi lükata?” Kel vähegi võimalik, teeb oma plaanid ümber ja läheb sõitu siis kui ilm rahunenud.

Kui sõit on hädavajalik, siis on järgmine samm Riigi Ilmateenistuse lehelt hoiatuste vaatamine: ohukategooriaid kokku on kolm ja kui kaardil on kollaseid või oranže kohti ning need jäävad tee peale, tuleks juhised läbi lugeda ja nende järgi käituda, punast ehk kõrgeimat hoiatust õnneks juhtub väga harva, aga sellega tõesti ei tasuks liiklema minna.

1. Planeeri teekonda ja varu aega

Kui sõit on möödapääsmatu, tasub enne teele asumist lahti võtta portaal tarktee.ee ja sinna kõrvale autos näiteks Waze, kus reaalajas on värskemad muutused nähtavad. Tarktee võimaldab teekonda planeerida ja arvestada raskete ilmaoludega sõitmiseks kuluvat aega.

Just aeg on see tähtis komponent tormise ilmaga sõites, mida tuleb küllaga varuda, teise Eesti otsa sõites isegi tund-poolteist tavapärasest rohkem. Alati saab ju ootajaid teavitada, et hilinemine on seekord möödapääsmatu. Tark tormis ei torma. Tasa sõidad, kohale jõuad, jne.

2. Paki kaasa hädapärane varustus

Ei, see ei ole ülepingutatud soovitus, raskete ilmaolude puhul autosse kaasa võtta vett ja näksimist ja soojad riided ja paar tekki. Ütleme siis nii, et filifjonkad, kes armastavad katastroofe, ei jäta midagi juhuse hooleks.

Helkurvest, parem kui -vestid kõigile sõitjatele. Esmaabipakk üle vaadata. Pudel-paar joogivett ja termosega soe jook kaasa. Taskulamp. Paar-kaks töökindaid puhuks kui auto kallal peab asjatama. Kihiline riietus kõigil reisijatel. Pikemale teekonnale natuke näksimist kaasa: rosinaid, pähkleid, šokolaadi, võileibu.

Puksiirköis, väike labidas, lumehari sõidavad talvisel ajal nagunii kaasa. Kui pöial pole keset kämmalt, võib kaasa võtta ka mootorsae, et teele langenud puud eest ära saaks.

Miks peab paagi täis tankima ja veel 10 punkti leiad klikkides SIIN