Senised hübriidautod pärinevad enamasti väljastpoolt Euroopat – põhiliselt Jaapanist ja USAst – st piirkondadest, kus diiselmootorid kuigi levinud ei ole. Ka ei ole kallima diiselmootori sobitamist hübriidtehnikaga reeglina majanduslikult otstarbekaks peetud. Prantslased üritavad nüüd vastupidist tõestada ning lisaks 3008-le saavad sama Hybrid4-tehnoloogia peagi endale veel Peugeot 508 ning 508RXH, aga samuti Citroën DS5, kirjutab Tehnikamaailm.

Prantslased on ülesandele lähenenud uuel moel. Ei mingit sisepõlemismootori ja elektrimootori keerukat mehaanilist ühendamist! Üks mootor (2liitrine diisel) on pandud autosse ette ja see veab esirattaid, teine mootor (elektrimootor) on mahutatud auto tagasillale ja see veab tagarattaid. Lihtne! Tulemuseks seega nelikveoline auto, kuid et sildade vahel mehaaniline side puudub, siis pole ka kardaani ning auto esi- ja tagaosa ühendab vaid jäme kaabliuss.

Peugeot 3008 Hybrid4 peamiseks jõuallikaks on 2liitrine 120 kW HDi-diiselmootor, mille veoramm jõuab esiratasteni kuuekäigulise robotiseeritud käigukasti vahendusel. Kõik elektrisse puutuv on koondatud auto tagasilda ühtseks kompaktseks plokiks, mistõttu on seda lihtne siirata ka teistele autodele. Odavuse seiskohast pole vähetähtis seegi, et nii ei pidanud insenerid välja mõtlema uut kapotialust lahendust ning selle sai üle võtta tavaliselt diisel-3008-lt. Prantslased ongi siinjuures võimalikult palju kombineerinud olemasolevaid sõlmi-detaile ja püüd odavuse suunas on ka üheks põhjuseks, miks käigukastiks on valitud just robotkast, mitte klassikaline automaat.

Hübriidsüsteemi kõrgepingeaku asub auto pakiruumis, vahetult elektrimootori naabruses. See on pisut vähendanud selle ruumi mahtu, kuid kaod on lausa üllatavalt väikesed. Nikkelmetallhüdriidaku on oma 5,5 Ah mahutavusega tavamõõtu, kuid veidi üllatav on mootorivalik, kuna hübriidautodele tavapärasema sünkroonmootori asemel leiab siit hoopis asünkroonmootori.
Aku laadimiseks kasutatakse Peugeot 508-lt ja 308-lt tuttavat generaatorit (tõsi, veidi võimsamas versioonis) koos start-stopp-süsteemiga. Generaatorit kasutatakse nii diiselmootori käivitamiseks kui ka hübriidsüsteemi aku laadimiseks. Generaatorina toimib ka tagasilla elektrimootor, nii et vabakäiguga sõitmine selle tavapärasel moel 3008 Hybrid4-ga ei õnnestu – kui gaasipedaal vabastada, pidurdub auto täiesti tuntavalt.

Auto käivitamine ei pea kindlasti tähendama diiselmootori sisselülitamist, mistõttu vahel jääb segaseks, kas auto üldse käib või ei käigi – kahjuks pole PSA võtnud appi elektriautodelt tuttavat helisignaali. Sujuvalt kohalt võttes töötab vaid elektrimootor ja kui väga pingutada, õnnestub sel moel üle 4 km läbida (kui kiirus ei ületa 60 km/h). Tõsi, sel juhul peab olema valmis ka kaasliiklejaid segama, sest vähegi tugevama gaasipedaali vajutuse peale rakendub ka diiselmootor.

Käiguvahetuse võib jätta automaatika hooleks, kuid seda saab teha ka rooli küljes asuvate käiguvahetushoobade abil.

Hübriidsüsteemil on kokku neli töörežiimi. Automaatrežiimis toimetab auto 100% ise, püüdes maksimaalse ökonoomsuse poole. Elekter tuleb appi kiirendades, madalatel kiirustel liigubki auto vaid elektrimootori jõul. Sportrežiimis muutub käigukasti töörežiim, käiguvahetused toimuvad kõrgematel pööretel ja elektrimootorit kasutatakse julgemalt. Nelikveolises töörežiimis on elektrimootor kogu aeg rakendatud, kuid tuleb silmas pidada, et mingiks maasturiks 3008 seetõttu ei muutu, tagasild on rasketes oludes pigem auto tagant lükkaja.

ZEV-režiimis (Zero Emission Vehicle) töötab vaid elektrimootor. Tõsi, äkilisemal gaasipedaali vajutusel või kiiruse kasvades lülitab auto end ise automaatrežiimi ümber.

Peugeot 3008 Hybrid4
Diiselmootor 1997 cm3, 120 kW, 300 Nm

Elektrimootor 27 kW, 200 Nm

Koguvõimsus ja moment 147 kW (200 hj), 450 Nm

Pikkus, mm 4365

Laius, mm 1837

Kõrgus, mm 1639

Telgede vahe, mm 2613

Mass, kg 1660

0–100 km/h, s 8,5

Kiirus, km/h 191

Kütusekulu, l/100 km 3,9/3,7/3,8

Tavasõidul on elektrimootorist selgelt abi – kui tavaliselt kiputakse robotiseeritud käigukastile ette heitma käiguvahetuste mittesujuvust, siis Hybrid4 suudab robotkäigukasti jõnksud väga hästi ära siluda ja alles suurtel kiirustel hakkab elektrimootori 27 kW võimsusest võrdluses diiselmootori 120 kW-ga napiks jääma. Kiiruse jõudes 120 km/h-ni muutub 3008 Hybrid4 juba puhtalt diiselmootoriga autoks, elektrimootor neil kiirustel enam ei tööta.

Ehkki valikus on sportrežiim, siis liigses sportlikkuses 3008 Hybrid4 süüdistada ei saa. Hübriidtehnoloogia lisab auto massile siiski ligi 1,5 tsentnerit ja seega on tegu üsna raske ja kohmaka sõidukiga. Nuriseda võib ka manööverdavuse kohta, mis kuidagi klassiliidritega võrdlust välja ei kannata.

Kuigi tehnilistes spetsifikatsioonides näidatakse parimateks kütusekulu näitudeks sedavõrd väikeseid numbreid nagu 3,8–4,1 l/100 km, kipuvad reaaluses need numbrid ikkagi liitri-paari võrra suuremad olema. 1,6tonnise auto kohta pole aga kehvad näitajad needki.

Nagu eespool mainitud, on hübriidautodel diiselmootorite kasutamist seni piiranud hind. Siin tulevad appi maksuametid – parimatel modifikatsioonidel on CO2-näit viidud 99 g/km-ni (17- ja 18tollise rehvimõõdu ja tippvarustuse korral on need numbrid siiski pisut suuremad – vastavalt 104 ja 108 g/km, kuid auto suurust ja nelikvedu arvestades on need näitajad tippklassist) ning see tähendab nii mõnelgi pool arvestatavaid maksusoodustusi (nii on näiteks Prantsusmaal hinnavahe kalleima tavalise diisel-3008 ja hübriid-3008 vahel vaid 3000 eurot), kuid et Eestis CO2-põhist maksu ei ole, siis meil mingitele soodustustele loota ei tasu.

Eestisse peaksid esimesed hübriid-Peugeot´d jõudma kevadel.

Jälgi Forte autouudiseid ka Twitteris!