Nimelt sai Tesla mudel Model S oodatud tarkvaralise uuenduse, mis muudab sõiduki osaliselt isejuhtivaks. Kui peab täpsustama, siis eriti vingelt ei kõlagi: võime ise sõidurida ja kiirust muuta.

Huvitaval kombel peab ka käed ikkagi roolil hoidma või seda puudutama. Kui auto leiab pöördemomenti hinnates, et sa pole juba tükk aega rooli hoidnud või pigistad seda liiga tugevasti, annab see juhile hoiatuse ja seejärel täiskontrolli tagasi.

Uuendus ilmus esmalt Tesla kodumaal USAs ja muutub kättesaadavaks ka teistes riikides.

Kuna seaduseloojad pole isejuhtivate autode teelelubamise üksikasjade suhtes sugugi üksmeelel, sõltub uuenduse saabumine kindlas paigas suuresti kohalikest reeglitest.

Mis edasi?

Elon Musk* lubas aasta eest, et Tesla autod on 2015. aastal umbes 90% ulatuses isejuhtivad ja üldse saab firmast selles vallas liider, muidu pole mõtet vaeva nähagi.

Hetkel pole see number ilmselgelt veel reaalsus, vaid pigem sädelus Muski silmades. Tõelise isejuhtiva auto asemel saime midagi tavalisest glamuursema autopiloodi (cruise control) taolist.

Tulevased uuendused toovad isejuhtimisega seotud võimalusi aga juurde, näiteks omandab Model S varsti võime end ise parkida ja ka juhi juurde vurada.

Tesla seisukohast on isejuhtimise kiirest arendamisest ilmselt tähtsamgi nende teine plaan. Isejuhtivad autod hakkavad nimelt ka sõidetavaid teid kaardistama.

Musk lubab, et sel viisil loodavad kaardid on tulevikus juhile võimsamgi abimees kui GPS-seade. Uut infot saab ju pilveteenuste abil kohe teiste autodega jagada. Kui üks Tesla õpib midagi uut, annab ta kohe teistele ka teada.

Nii et kuigi isejuhtiv Tesla praegusel kujul on pigem pettumus, leidub kogu projektil potentsiaali. Kerge on kasvõi natuke elevust tunda.

See kõik toob meelde, et

teid hakkab kaardistama ka Uber, mis tahab peagi lasta käiku isejuhtivad taksod.

Uber ostis kaardistamise nimel juunis Microsoftilt kaardistamisautosid ja asjatundjaid, mis töötasid seniajani Bingi kaartide arendamise kallal.

* Elon Musk on ärimees ja leiutaja, Tesla Motorsi üks asutaja, tegevjuht, juhatuse esimees ja tootekavandaja.