Anders Ljungman ning tema kolleegid Rootsi Linköpingi ülikoolist leidsid, et naastrehvid lõhuvad teekattest lahti peenikest tolmu, mis sissehingamisel aitab kaasa südame- ja kopsuhaiguste tekkele, kirjutas ScienceDaily Novaatori vahendusel.

Lisaks Eestile kasutatakse naastrehve veel Skandinaavias ja teistes põhjapoolsetes riikides, kuid paljudes riikides on nende kasutamine teekatte kahjustamise pärast keelatud või vaid osaliselt lubatud.

Teadlaste varasem uuring leidis, et naastrehvide tõttu teekattest eralduv tolm põhjustab rakkudes põletikulisi protsesse, mis omakorda viivad südame- ja hingamisteede haigusteni.

Värskes uuringus määrasid teadlased täpselt kindlaks teetolmu poolt ohustatud rakkude proteiinides toimuvad spetsiifilised muudatused.

Tolmuga kokkupuutumise tõttu kasvas kolme põletikuliste protsessidega seotud proteiini tase märkimisväärselt ning seitsme proteiini tase vähenes. Sealhulgas on ka selliseid, millel on oluline roll põletikega võitlemises või normaalse ainevahetuse tagamises.

Uuringu tulemused osutavad kehas leiduvatele keemilistele markeritele, mis aitavad teadlastel paremini mõista, kuidas on teekattest tekkiv tolm ja südamehaigused omavahel seotud.