MTÜ Müravaba ja puhta Pärnu eest kirjutas vastuseks viiele saadetud küsimusele lakooniliselt: “Konkreetsed nõudmised on kirjas petitsioonis – kohalikud elanikud nõuavad müra vähendamist. Petitsiooni eesmärk ei ole ringraja sulgemine. MTÜ koondab kohalikke elanikke, kes soovivad müra vähendamist.”

Auto- ja motospordihuvilised on sellegipoolest tagajalgadel ning koguvad omakorda allkirju “Päästame Audru ringraja” petitsioonile. Avalduse juurest leiab kümneid kommentaare, miks on ringraja säilimine tähtis.

Audru ringrada on osa liikluskultuurist

Tüliõun, teadaolevalt juba 90 aastat samas kohas tegutsenud Audru ringrada peetakse Skandinaavia parimaks, ja toob Eesti tugevalt autospordi kaardile. Kohalikud ja rahvusvahelised võistlused annavad tööd majutus- ning turismiettevõtetele ja toovad arvukalt publikut meilt ja mujalt.

Aga on veel üks aspekt, millest vähem räägitakse ning mille kohta küsisin ka vaikusekaitsjatelt: Audru ringrada on üks meie liikluskultuuri edendamise alustalasid, ainus koht Eestis, kus korralikult ja pikalt torud tühjaks lasta ja oma autohulluse välja elada saab.

Siin rajal õpitakse sõidukit valitsema, omandatakse põhitarkus “tänaval tänava seadused, rajal raja võimalused” – kes rinkal sõitmas käib, see tavaliikluses ei mölla. Väärikuse ja väärtuste küsimus.

“Mida head näete selles, et Audrus on olemas põhjamaade tasemel ringrada?” MTÜ esindaja soovitas mul see küsimus suunata kohalikule omavalitsusele ja kinnitas veelkord, et eesmärk ei ole ringrada sulgeda.