Kindlustusandjad võivad nüüd väljastada rohelise kaardi elektrooniliselt pdf failina. Sellisel juhul tuleb see sõiduki kasutajal printida enne välisriiki sõitmist valgele paberile.

Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) kahjukäsitluse juhi Toomas Pajo sõnul lähevad enamik Euroopa Majanduspiirkonna riike üle valgele poliisi vormile.

„48 rohelise kaardi süsteemi riigist 22 muudavad senist rohelist kaarti, sealhulgas meie naabrid Läti, Leedu ja Soome. Näiteks Venemaa, Ukraina ja Valgevene aga jätkavad rahvusvahelise liikluskindlustuse poliisi trükkimist rohelisele paberile. Vaatamata vormi erinevale värvusele ei tohiks välismaal probleeme tekkida, sest kõik riigid on oma ametkondi teavitanud uuele vormile üleminekust," ütles Pajo.

Ta märkis, et tänasest ei ole enam Ühendkuningriik uuel rohelise kaardi vormil märgitud Euroopa Majanduspiirkonna riigina, mistõttu peab roheline kaart Suurbritanniasse sõites kaasas olema.

„Soovitan ka kaugematesse Euroopa Liidu riikidesse koos liikluskindlustuse poliisiga kaasa võtta roheline kaart, et vältida arusaamatusi liiklusõnnetuse korral või asjaajamisel," selgitas Pajo.

Roheline kaart on rahvusvaheline liikluskindlustuse poliis, mille saab sõidukile tellida kindlustusseltsilt koos Eesti liikluskindlustuspoliisiga. See peab olema paberil kaasas riikides, mis ei ole Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriigid, näiteks Venemaal, Ukrainas ja Valgevenes.

Kuni 1. juulini rohelisel paberil välja antud rohelised kaardid kehtivad edasi ja neid ei pea ümber vahetama.

IIZI sõiduki- ja masinakindlustuse tootearendusjuht Triin Kääramees rääkis, et oluline on teada, et uus vorm kehtib vaid trükitud kujul valgel paberil ja ei piisa, kui näitad rohelist kaarti elektrooniliselt.

„Üldiselt Euroopa riikides rohelist kaarti ei ole vaja kaasa võtta, kuid näiteks Venemaale või Ukrainasse tuleks roheline kaart kindlasti vormistada. Roheline kaart on kohustuslik, kui reisid järgmistesse riikidesse: Albaania, Andorra, Aserbaidžaan, Bosnia ja Hertsegoviina, Iisrael, Iraan, Makedoonia, Maroko, Moldova, Montenegro, Serbia, Tuneesia, Türgi, Ukraina, Valgevene, Venemaa. „Hea on teada, et seoses Suurbritannia lahkumisega Euroopa Liidust tuleb nüüdsest ka sinna sõites kaasa võtta roheline kaart," lisas Kääramees.

Autoga reisile minnes tuleks üle kontrollida kogu paberimajandus, alustades kehtivast juhiloast, sõiduki registreerimistunnistusest ja lõpetades kindlustusdokumentidega. Samuti tasub autoga reisides kaasa võtta rahvusvaheliselt kasutatav liiklusõnnetuse teate blankett.