"Hommikusel ja õhtusel tipptunnil on märkide juures kohal liiklusspetsialist, kes monitoorib liiklust ja vajadusel sekkub," selgitas liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa. Väljaspool tipptundi toimib kogu süsteem aga automatiseeritult.

Uue lahenduse saanud lõik on varasemalt silma paistnud keskmisest kõrgema avariidehulga poolest ning esmase lahendusena piiratigi seal eelmisel aastal pärast suurt avariid piirkiirus päevaseks ajaks 50 kilomeetrini tunnis. Elektroonilised märgid pakkuvad hetkel kasutatavate kellaajalise piiranguga märkidega võrreldes suuremat paindlikkust.

Minimaalselt on märkidel olev piirkiirus võimalik alandada kuni 30 km/h, maksimaalselt tõsta aga 70 km/h. Väikseimat võimalikku sõidukiirust rakendatakse erijuhtudel, näiteks siis, kui toimub liiklusõnnetus, selgitas Rüütelmaa. Üldine loogika on aga lihtne - kui masinaid on trassil rohkem, on lubatud sõidukiirus liiklusohutuse tagamiseks väiksem, kui masinaid on vähem, lubatakse ka kiiremini sõita.

Tammsaare tee ja Tondi tänava ristmiku elektroonilise liikluslahenduse rajamine on Tallinna abilinnapea Andrei Novikovi sõnul positiivne näide linna ja erasektori koostööst. "Tegemist on Tallinna linna, OÜ Tammsaare Ärikeskuse, AS Kesko Senukai Estonia, Kamos Kinnisvara ja OÜ ESS KINNISVARA koostööga, mille käigus paranes oluliselt liiklusohutus Tammsaare teel lõigus Rahumäe teest Järvevana teeni."

Kaamos Kinnisvara juht Priit Uustulnd ütles erasektori esindajate nimel, et koostöö Tallinna linna ja firma Kaamos Kinnisvara vahel Tammsaare tee liiklusohutuse paremaks reguleerimiseks on olnud sujuv ja meeldiv. „Oleme Tallinna linnale kiire ja operatiivse lahenduse leidmise eest väga tänulikud,“ ütles Uustulnd.

Tööde käigus paigaldati 12 muutuvteabega elektroonilist liiklusmärki VSL (Variable Speed Limit), 6 fooripead, 5 portaali, loodi toite- ja sideühendus Tallinna foorikeskusega ning koostati liiklust rahustavad fooriprogrammid.

Ohutust tagava elektroonilise liikluslahenduse kogumaksumus on koos käibemaksuga 239 336,40 eurot, millest poole tasuvad solidaarselt OÜ Tammsaare Ärikeskuse, AS Kesko Senukai Estonia ja Osaühing ESS KINNISVARA ning teise poole Tallinna linn. Töid teostasid vastavalt riigihangetele OÜ KIIRWARREN.KL ja AS Signaal TM.