“Lumi tuli maha ja valgeks läks maa. Üks osa autojuhte esmaspäeval tööle ei saa. Nad istuvad roolis ja hirmus on neil, sest libedaga sõit on üks jõletum feil” – mäletate seda laulu, eks. Iga kord, kui ootamatu lumi maha tuleb, on korraks tunne, et vot, nüüd laulaks. Ja siis vaataks rongiaegu ja üldse, helistaks ja ütleks, et ma olen täna haige.

Libedat ja lund pole vaja karta, ausalt. Minu kogemus ütleb, et talvest võib isegi rõõmu tunda. Ka autoroolis. Sest kui osata sõita, siis on see lõbus. Vaadake või seda videot – Porsche talvesõidukoolis, mis on üks paljudest kohtadest, kus libedasõitu õppida – ei ole keegi õudusest krõllis.

MINU LUGU Viimati, kui ma Soomes, Levil Porsche Driving Experience’i libedasõidu kursust läbi võtsin, patsutas instruktor Marian Pašić mulle lohutavalt õlale ja ütles: “Sinust saaks hea taksojuht. Kui kõik teised on end laibaks sõitnud, tuled sina, korjad nad kokku ja sõidutad koju. Olgu tee kuitahes libe ja keeruline, sa jõuad koju.”

Mitte et see mind tol hetkel üleliia lohutanud oleks – läksin kursustele selleks, et talvel lõbutsema õppida. Sellegipoolest oli tagasi kodumaisesse talve jõudes hoopis teine tunne sõita – ma tean, et ma jõuan koju. Sest ma oskan. Ja mõnikord, kui keegi ei näe, siis on, ausalt, lõbus ka.

Alljärgnevalt jagan oma seitse nippi, mis aitavad mul libedahirmuga toime tulla. Häid soovitusi leiab veel liiklus.ee lehelt.

HARJUTA! Tuleta igal aastal meelde, kuidas talvel sõita! Ma eeldan, et oled oma auto aegsasti talvekorda sättinud, sellel eraldi ei peatu. Libedasõidu-koolitust saab Eestis teha aastaringselt.

Kui talv jõuab siiski enne õuele, kui sina koolitusele, siis otsi lähim plats, kus on jääd ja lund ning mine proovi, kuidas su auto libedaga käitub. Kui võimalik, registreeri end päevasele libedakoolitusele ja harjuta koos treeneriga. Otsi infot talviste libedasõiduradade kohta ja võta aega harjutamiseks. See tõesti teeb meistriks!

SIDURI-PIDURI MÄNG Auto läks libisema, appi! Ei ole appi, auto lähebki libedaga libisema ja see on normaalne. Ei ole vaja paanitseda, ei ole vaja käsi roolist lahti lasta. Tuleb mängida siduri-piduri mängu, sõltuvalt, kas sul on käsi- või automaatkastiga auto.
Loe edasi siit