Meretagustele on 2016. aasta talv alanud lootusrikkalt: Noarootsist Haapsallu ja teistpidi juba autoga saab, Veeteede amet on Väinameres osaliselt peatanud ka laevaliikluse, ning loodame, et ülemereteed mandri ja saarte vahele tulevad. Jääteel sõitmine erineb tavapärasest liiklemisest, siin kehtivad kindlad reeglid.

  • ! Planeeri teekond valgesse aega. Jääteel on lubatud sõita üksnes valgel ajal.
  • ! Kontrolli riiklikult jääteede kaardilt, milline on olukord ja kas jäätee on sinule vajalikul ajal avatud. Võid võtta ühendust jäätee haldajaga ja uurida järele, kas jäätee on avatud ning milline on prognoos lähitundideks: sõltuvalt ilmastikuoludest võib haldaja jäätee ka sulgeda.
  • ! Jäätee algusse jõudes peatu ja loe läbi teabetahvlil olev info. Salvesta viidal olev valvetalituse number mobiiltelefoni, et vajadusel kutsuda abi.
  • ! Enne jääteele sõitmist kontrolli üle, et kõik autouksed avaneksid kergelt, lülita välja automaatne kesklukustus, ava oma turvavöö ja kontrolli, et kõikidel kaasreisijatel oleksid tuvavööd avatud. Ava ka turvatoolis istuva lapse turvavöö ja tõmba “traksid” kõrvale. Kontrolli, et telefoni aku on piisavalt laetud. Eemalda salongist üleliigsed (lahtised) esemed. Jälgi, et sõitjate autost väljaliikumist miski ei takistaks.
  • ! Jääteele minnes peab eelsõitjaga vahe olema minimaalselt 3 minutit Mõnikord on jäätee alguses administraator, kes annab märku, millal võib järgmine auto jääteele liikuda. Kui administraatorit ei ole, vaata kella ja jäta minimaalselt 3 minutit vahe enne, kui alustad sõitu.
  • ! Liigu jääteel kiirusega kuni 25 km/h või vahemikus 40-70 km/h. Sõidukiirus 25-40 km/h on ohtlik, see tekitab jääl resonantsi ja võib seda lõhkuda. Olles saavutanud lubatud sõidukiiruse, kasuta tempomaati (püsikiirusehoidja, cruise control).
  • ! Jälgi, et eelsõitjaga minimaalne vahe on jääteel 250 meetrit (kaugelt on näha, et ees liigub tume kogu).
  • ! Liigu ühtlases tempos, ära jäta autot seisma, ära kihuta, ära tee kõrvalmanöövreid. Jälgi tee märgistust. Ootamatu udu või tuisu kätte jäädes või hämaras alanda kiirus 40 km/h, liigu rahulikult tee teise otsa. Jäätee suletakse ilmastikuolude muutudes, jääteel olijad peavad liikuma tee lõpp-punkti valitud suunal.
  • ! Jälgi tähelepanelikult teed. Jäätee konarused ületa väiksema kiirusega, aga mitte vähem kui 40 km/h või 25 km/h.
  • ! Kui näed, et teel on keegi hädas, on sõitnud rajalt kõrvale või märkad midagi muud kummalist, helista raja haldajale telefoninumbril, mille salvestasid raja alguses infotahvlilt. Sama number on abiks ka siis, kui sinu endaga midagi juhtuma peaks.