1997. aastal Paidesse elama asunud Belgia kodanik Johannes Petrus Andreas Josefus van Dijk (32) ja tema äripartner Aivar Jõgiste (35) lõid 1997. aastal firma SSC Auto OÜ, mis tegeles välismaalt kasutatud autode Eestisse toomisega.

1999. aasta augustis Tallinnas Jõgistega kohtunud Oliver Vikson palus mehel tuua endale Belgiast pruugitud sõiduauto Volkswagen Golf. “Jõgiste ütles, et pole probleemi,” rääkis Vikson Eesti Päevalehele. “Ta küsis, et kas ma olen nõus ettemaksu tasuma, kui see osutub vajalikuks ja ma vastasin, et olen küll, kui see vormistatakse juriidiliselt korrektselt.” Nädala pärast 18. augustil helistas Jõgiste Viksoni mobiilile ning teatas, et on Belgias ning paneb just kokkuostetud autosid laevale.

“Ta ütles, et teeb parasjagu proovisõitu ühe Volkswagen Golfiga, mis on heas korras ja soodsa hinnaga saada,” lausus Vikson. “Auto väljaostmiseks polevat tal aga raha. Ütles, et kui seda autot tahan, mingu ma panka ja kandku kiiresti 65.000 krooni nende firma pangaarvele.” Vikson läkski panka ning tegi nõutud ülekande SSC Auto OÜ kontole. Maksekviitungi selgituse lahtrisse kirjutas Vikson “auto eest”. Vaatamata korduvatele helistamistele jäigi Viksonil auto saamata.

Lõpuks sai Vikson ühe oma tuttava sidemeid kasutades mobiiltelefoni kõneeristuse kaudu teada, et tol päeval, kui Jõgiste talle helistas ja raha üle kanda palus, oli ta tegelikult hoopis Eestis, mitte Belgias. Järgmisel korral, kui Viksonil õnnestus Jõgistega ühendust saada, andis mees talle van Dijki mobiiltelefoni numbri ning soovitas oma auto kohta selgitust küsida otse temalt.

Van Dijk oli selleks ajaks juba Eestist lahkunud ning jätnud lisaks autoostjatele võlgu jäänud tuhandetele kroonidele endast Paidesse maha ka eestlannast pruudi ning suure üürivõla Nelja Kuninga Hotellile, kus ta elas. Jõgiste aga asus belglase lahkumise järel tööle autojuhina Eesti kaitseväes Rahuoperatsioonide keskuses.

Tuttavatele oma muret kurtes ja pettusejutu rahva seas levides sai Vikson tagasisidena teada, et van Dijk ja Jõgiste on paljudelt teisteltki autoostjatelt samamoodi raha välja petnud.

Vikson otsustas kelmide süü läbi kannatanud inimesed üles otsida, et üheskoos oma raha tagasi nõuda. Sel eesmärgil avaldas mees eelmisel nädalal Kuldses Börsis kuulutuse, milles palus kannatanutel temaga ühendust võtta.

Vikson ütles, et ta teeb politseile avalduse ning loodab, et temaga ühinevad ka teised pettasaanud.

Paide Nelja Kuninga Hotelli peaadministraator Merike Ivanov ütles Eesti Päevalehele, et nad ei ole politseile avaldust esitanud seetõttu, et loodavad siiani van Dijkilt raha kätte saada. Ivanovi sõnul on van Dijk neile Belgiast korduvalt helistanud ning lubanud võla tasuda.