Statoili teatel võtab kütusefirma eelmise aasta oktoobris sõlmitud ostu-müügilepingu alusel Shelli 19 teenindusjaama üle 1. aprillist. Shellil on kokku Eestis 25 bensiinitanklat.

Ülejäänud Shelli jaamad võtab Statoil üle eraldi graafiku alusel ning esimesed neist juba võib-olla paari nädala jooksul, ütles Eesti Statoili peadirektor Epp Kiviaed esmaspäeval.

Turundusjuht Hede Kerstin Luik lisas BNS-ile, et kuue Shelli jaama ülevõtmine võtab veidi rohkem aega seoses jaemüügilubade saamisega. "Kuna meie tanklad tegutsevad ka toitlustusega, on osadele Shelli jaamadele vaja toidukäitleja tunnistust," selgitas ta.

Kiviaia sõnul on lisaks Shelli teenindusjaamade Statoili kaubamärgi alla paigutamisel vaja mõnedes tanklates teha põhjalikumaid ümberehitustöid näiteks maa-aluste mahutite ehitamiseks ja muudatused toimuvad kõigi poodide kujunduses ning kaubavalikus. Kuni Statoili värvidesse saamiseni müüvad aga Shell tanklad edasi Shelli lisanditega kütuseid, lisas ta.

"Jaamade ümberehitus ja -kujundus on kallis protsess, kuid kahjuks ei oska me umbkaudugi öelda, kui palju see Statoilile maksma läheb, kuna kõik selgub alles hiljem," ütles Luik.

Ostu-müügitehingu kohaselt tegi Statoil koos jaamade ülevõtmisega samadel tingimustel ettepaneku ka Shelli personalile. "Homme selgub, kui palju töötajaid meile üle tuleb, kuid oleme arvestanud, et meie inimeste arv kahekordistub," märkis Kiviaed.

Kiviaed lisas, et Shell Eesti kontorist tuleb Statoili üle kolm inimest, kuid keegi neist ei kuulu juhtkonna hulka. "Shelli kontor Eesti ei lähe kinni, lihtsalt ettevõte jätkab teistes valdkondades töös kui seda on jaemüük," seletas ta.

Kuna mitmes kohas hakkavad Statoili senised ja uued, Shellilt ostetud teenindusjaamad üksteist dubleerima, on Statoilil pikemas perspektiivis ka tanklaid optimeerida. "Näiteks Tallinnas Tartu maanteel on meil nüüd ühes kohas neli töötavat jaama, mille puhul selgub alles hiljem, milline neist kas müüa, kinni panna või ümber ehitada," rääkis Kiviaed.

Täiesti uute asukohtadena lisanduvad Statoili jaemüügivõrku aga Valga, Rakvere, Märjamaa, Kukruse ja Mustvee.

Senised Shelli äriklientide lepingud ja kliendikaardid võtab Statoil Luige sõnul üle samadel tingimustel, kuid kuna selleks on vaja iga kliendi kirjalikku nõusolekut, võtab see protsess aega. Eraisikutele suunatud Shell Plus programmi on otsustanud Statoil lähikuudel lõpetada, pakkudes kõigile võimalust liituda oma kliendiprogrammiga Statoil extra.

Statoil ja Shell alustasid kõnelusi Shelli jaamade ülevõtmiseks Balti riikides mullu märtsis, tehingu maksumus jääb poolte kokkuleppel konfidentsiaalseks.

Praegu on Statoilil Eestis 22 teenindusjaama ja kolm automaattanklat 1-2-3. Pärast Shelli jaamade ülevõtmist Eesti, Lätis ja Leedus kasvab Statoili turuosa Baltikumi autokütuste jaemüügiturul hinnanguliselt 24 protsendini, kusjuures Eestis on turuosa 29, Lätis 22 ja Leedus 20 protsenti.

1991. aastal asustatud Statoilis töötab hetkel 260 inimest.