Seesami sõidukikindlustuse vanemkahjukäsitleja Anti Otsla sõnul standardsed turvaseadmed enam vargaid ei peata, kuna sõidukite vargused on enamasti ette planeeritud ning kasutatakse erivahendeid.

„Paraku on kinnitust leidnud, et paljud vargusevastased ja GPS-põhised seadmed ei ole varaste vastu piisavalt efektiivsed. Isegi luksusautodele tehases paigaldatud jälitusseadmed on meie praktikas alt vedanud,“ rääkis Otsla.

Kallimatest autodest on kõige rohkem varastatud BMW-sid (nii sõiduautosid kui ka maastureid) ja Toyota maastureid. Kõrgendatud varguse riskiga sõidukiteks peab Seesam ka Porsche, Mercedesi ja Range Roveri maastureid.

Juba varastatud sõiduki leidmise võimalus on suurem, kui sellele on paigaldatud kvaliteetne otsingusüsteem.

“Autodesse paigaldatavad jälitusseadmed peaksid aitama autot varguse korral üles leida, kuid paljud neist ei toimi nagu lubatud.

Senise praktika põhjal kõige efektiivsem vargusevastane seade on Tšehhi raadiolokatsioonisüsteem Sherlog, mis võimaldab määrata varastatud sõiduki täpse asukoha, sõltumata sellest, kuhu sõiduk on peidetud,“ rääkis Otsla.

Seesam on antud süsteemi tõhususes kindel. Sellest tulenevalt, kui nendekaskokliendi sõidukile on paigaldatud Sherlogi seade, ei rakendata sõiduki varguse korral tavapärast 10% varguse omavastutust.

Sherlog on laialdaselt kasutusel meie naaberriikides Lätis ja Leedus ning seal on süsteemiga varustatud autodest 99% üles leitud.

Varguse eest saab autoomanik sõidukit kaitsta eelkõige kasutades
elementaarseid turvameetmeid.

„Tihti on sõidukid varastatud eramaja hoovist ning osadel juhtudel on sõiduki võtmed kätte saadud eramusse sissemurdmise teel.

Lisaks on viimasel ajal levinud auto elektroonilise võtme signaali
kopeerimine, mis on võimalik näiteks juhul, kui võtmed asuvad elamus või korteris välisukse lähedal,“ ütles Otsla.

Ka kodus olles on soovitav võtmed paigutada turvalisse kohta, et majja sissemurdnud vargad neid ei leiaks või ei oleks võimalik nende signaali kopeerida.

Kui võimalik, siis on kindlam hoida sõidukit valvega parklas või valvesignalisatsiooniga varustatud garaažis.