Soome tunnustatud automüügiettevõte Kamux viis autoomanike seas läbi ulatusliku küsitluse, kus muuhulgas uuris, kui kliimateadlikud ja keskkonnatundlikud autokasutajad on.

Selgub, et enamus autokasutajaid tunnevad autohäbi: nad teavad, et autoga sõites saastavad nad keskkonda ja aitavas kaasa kliimamuutuse süvenemisele.

Enamus tunnevad autohäbi

Mootorsõidukite heitkoguste teemalist arutelu kohtab erinevates olukordades igapäevaselt. Kasutatud autode müümisele spetsialiseerunud Kamux automüügikett sooviski välja selgitada, millised tunded valdavad Soome autojuhte siis, kui nad mõtlevad sellele, kui palju nende sõiduk saastab.

Ligi kuus kümnest Kamuxi üleriigilisest küsitlusele vastanud autojuhist tundis aeg-ajalt süümepiinu oma auto heitkoguste mõjust kliimamuutustele.

„Kasutatava auto heitkogused valmistavad paljudele muret. Ligi kuus kümnest küsitlusele vastanust tunnevad end kliima muutuse põhjustamises aeg-ajalt süüdi. Veidi üle 40 protsendi küsitletutest ütles, et nende autode heitgaasid neid ei häiri,” ütleb Kamuxi direktor Tommi Iiskonmäki.

Kui suurem osa autojuhte tundis autohäbi aeg-ajalt, siis ligi viiendik ehk 17% sageli või isegi pidevalt. Autohäbi süvenemine toob kaasa ärevuse nende suunal, kes autot ei kasuta. Paljude jaoks on Soomes auto kasutamine aga möödapääsmatu, näiteks maapiirkondadest liikumapääsemine oleks muul moel raskendatud.

Kes rohkem häbi tunnevad, mis autohäbi soosib ja kuidas selle vastu tahetakse tegutseda, loe SIIT