Autosõit on kuulutatud looduse ja inimese vaenlaseks number… peaaegu üks. On aga inimesi, kes kas oma töö või elukoha tõttu ei saagi niisama lihtsalt autost loobuda. Nendele on Soomes nüüdsest olemas teenus, millega saab oma saastepatud lunastada.

Keskkonnakaitsjad kergitavad siinkohal kulmu ja saavad pahaseks: indulgents* on kui kahepalgelisuse tipp: sa sõidad oma autoga rahulikult edasi ja maksad kellelegi, et see sinu ökoloogilise jalajälje kustutaks. Kui aga mõelda, on võimalus, lasta kellelgi teisel oma patud lunastada parem, kui üldse midagi ette ei võtaks.

Sina sõida, meie hoolime

Soomes pakutakse juba mõnda aega uut teenust, mis võimaldab autojuhtimisest rõõmu tunda ilma heitmete pärast muretsemata. Seda võiks ehk tõepoolest ümber sõnastada ka nii, et osta endale saastepattusid lunastav indulgents ja sõida südamerahus edasi.

Sest et auto on ka Soomes jätkuvalt paljudele vältimatu transpordivahend. Santander panga poolt pakutav teenus nimetusega Green All in One võimaldab osta saastekvoote ehk õigust-võimalust tekitatud saastet nullida.

Teisalt ei keela keegi ka linnainimesel endale seda mugavusteenust ju soetada: nagu allpool selgub, võib oma südametunnistuse rohelisemaks pintseldada üsna naeruväärse summa eest.

Raha pööritab raha

Green All in One täiendab Santanderi olemasolevat autorenditeenust All in One, mis pakub kliendile võimalust autokasutamiseks 24- või 36-kuulise lepinguperioodi jooksul, kokkulepitud kilometraaži ja lisateenustega.

Green All in One aga lisab võimaluse lisada kuumaksesse ka tasu autokasutusega kaasnevate heitmete eest, mille eest kannab hoolt Santanderi koostööpartner CO2Esto. CO2Esto hoolitseb heitmete korvamismeetmete eest, ostes heitmekvoote Euroopa Liidu vastavast fondist. Ehk siis raha pööritab raha.

Ostetud heitmeõigused tähendavad ühtlasi, et Euroopa Liidu suurimad heitmetekitajad nende kvootidega arvestada ei saa ja vastav kogus CO2-heitmeid jääb seega nende poolt tekitamata.

Santanderi Green All in One on Soome autoturul esimene heitmete korvamist pakkuv toode. Kliendi jaoks lihtne ja arusaadav viis oma süsinikujalajälje vähendamiseks. Saastepattude moodne lunastamine sobib kõikide uute sõidukitega, olgu siis tegemist bensiini-, diisel- või hübriidauto soetamislepinguga.

Keskmiselt maksab heitmekorvamisteenus 10 eurot kuus, hinda mõjutab sõiduki CO2-heitmetase ja lepingus määratud läbisõit. Mugavusteenus on ühtlasi suunatud Soome autode keskmise vanuse vähendamisele, mis aitab samuti kaasa keskkonnasäästlikuma autopargi kujunemisele.