Kui rehv ei suuda liigset vett hajutada, kerkib auto teelt ja kaotab haarduvuse – nõnda võib kontroll auto üle täielikult kaduda. Vesiliuna tuntud olukorda põhjustavad kolm põhilist faktorit: rehvide seisund (s.h turvise sügavus ja rehvi rõhk), sõidukiirus ning sõidutee märgusaste. “Kui sõidutee on märg, peaks autojuht hoo maha võtma ja ettevaatlikumalt sõitma, eriti kurvides. Et libisemisest hoiduda, tuleb pidurdada ja rooli keerata üsna ettevaatlikult ja nii sujuvalt kui võimalik,” soovitavad Renault’ sõidukooli õpetajad.

“Kui märkate, et sõiduk hakkab veel liuglema, on peamine asi säilitada külm meel. Kindlasti ei tohiks järsult pidurdada või rooli keerata,” soovitavad Renault’ sõidukooli õpetajad. Aeglustamiseks tuleb võtta jalg gaasipedaalilt ning oodata kuni auto kiirus kahaneb. “Kui pidurdamine on vältimatu ja sõiduk ei ole varustatud ABS-iga, siis peab piduriga ettevaatlikult ja kergelt pumpama. Sedasi on võimalik ära hoida risk, et rattad lukustuksid,” lisavad instruktorid.

Kuidas märgades teeoludes hakkama saada?
- pidurda mootoriga, mitte piduritega;


- ära tee rooliga järske liigutusi;


- kui pidurdamine on vältimatu, siis tee seda kergete liigutustega;


- vesiliu vältimiseks kontrolli regulaarselt rehvide seisukorda – rehvirõhku ja –turvist;


- märjal pinnal sõites hoia madalamat kiirust ja ole veelgi tähelepanelikum.


Ülejuhitavuse korral hakkab auto tagaots liialt vänderdama. “Juhitavust on võimalik korrigeerida sellisel juhul roolimise ja gaasi lisamisega. Pidurit ei tohi sealjuures vajutada, sest see vaid võimendab ülejuhitavuse efekti,” selgitavad Renault’ sõidukooli treenerid.


Kui auto läheb kurvis libisemisse, siis pole esiratastel haarduvust ning sõiduk on alajuhitav. Õigele trajektoorile naasmiseks tuleb jalg kiiresti gaasipedaalilt ära võtta ja sõiduk õigele suunale juhtida.


Et libisemise korral oleks ruumi n-ö avariimanöövriteks, tuleb teiste sõidukitega hoida tavapärasest suuremat distantsi. See aitab vältida ka kokkupõrget teise autoga, kes on sattunud külglibisemisse.


Jälgi
Forte autouudiseid