„Stardime Vokrutasse – kohta, millega paljudel leedulastel on halvad assotsiatsioonid. Meid ootab ees 4000-kilomeetrine marsruut. Kuigi teed Vorkutasse ei vii, võib linnani jõuda erilistel autodel, mis on selliseks matkaks ettevalmistatud. Meie sõidame võimsatel maasturitel Toyota Hilux,“ rääkis reisi initsiaator Vitoldas Milius Delfile.

See on eriti kindel nelikveoga pikap, mille südameks on 2,5-liitrine diiselmootor D-4D võimsusega 144 hobujõudu.

Üheks kõige suuremaks väljakutseks saab tõik, et peale Moskvat, Intale lähenedes ja hiljem Vorkutale, tuleb reisisellidel otsida teed, kus seda pole. Kui sihtpunktini jäb 1000 kilomeetrit, algab kõige raskem etapp – asulani tuleb sõita teedevabal maastikul. Neid ei ole ei kaardil, ega ka GPS navigaatoris.

„Meie ainus lootus on igikeltsast tee, mis on väga hea talvel, kuid päikese kõrvetades hakkab lootusetult kaduma,“ ütles Milius.

Tundra – piirkonna kuninganna

Vorkuta asub Vene Föderatsiooni Euroopa osa põhjas, Uurali mägede jalamil umbes 150 kilomeetrit Polaarjoonest põhjas ja kõigest 140 kilomeetri kaugusel Põhja-Jäämerest. Morn paik on ümbritsetud sadade kilomeetrite raadiuses tundra, soode ja jõgede poolt. Linna pääseb vaid rongi või õhutranspordiga.

Pika talve jooksul näitab termomeeter alla 20-30 külmakraadi, vahel isegi 40 ja on juhtunud ka 50-55 miinuskraadi.

Võiduajamine rongiga

Kuigi automaratonide veteran Milius reeglina sellistel üritustel detailset marsruuti, lühikesi puhkepause ega pikemaid peatusi ei planeeri, rääkis ta, et seekord on neil Sutkusega kavatsus rongiga võidu sõita. Mehed stardivad pühapäeval kell 11.30 idanaabri pealinnast üheaegselt Moskva-Vorkuta rongiga.

Forte Auto ja DelfiGarage hoiavad leedulaste maratonil silma peal ja avaldavad värskeid uudiseid ning fotosid. Hoidke kätt pulsil ja jälgige online-režiimis ekipaaži liikumist!

Osale sms-mängus ja ennusta, kas automaratoonarid jõuavad Vorktasse või ei. Pikemalt tingimuste kohta loe DelfiGarage'i artikli lõpust rasvases kirjas õpetust. Auhinnaks autotarvikud!

Vastus saatke WIN DAA või WIN NET kujul SMSina lühinumbrile 15330 (hind 0,96€). Support: garage@delfi.ee. SMS-teenus: fortumo.ee