„Enne sõidu alustamist tuleb alati kontrollida ja vajadusel kohendada kõiki peegleid. Isegi lühikese sõidu puhul. Eriti oluline on see juhul, kui autot on enne kasutanud mõni teine juht,” ütlevad Renault’ sõidukooli esindajad. Meeles tasub pidada ka seda, et küljepeeglid tuleb taas paika sättida pärast autopesu või peeglipinna puhastamist. Peegleid võiks kontrollida ka enne parklast väljumist — võib olla on keegi kogemata teie auto peeglile vastu läinud ning selle paigast nihutanud. Kui olete juba liiklusesse sukeldunud, siis ei pruugi teil enam olla piisavalt aega peeglite kohendamiseks. „Peeglite ebaõige asend soodustab pimeda nurga tekkimist, samas nende kohendamine vähendab õnnetusse sattumise riski,” lisavad Renault’ sõidukooli õpetajad.

Oluline on järgida ka sõiduks valmistumise õiget järjekorda. Esmalt tuleb seadistada oma iste vajalikku asendisse ja alles seejärel on võimalik peeglid parajaks sättida. Kui muudate pärast peeglite kohendamist istme või peatoe positsiooni, siis on tarvis uuesti ka peegleid sättida.

Tahavaatepeeglit on võrdlemisi lihtne kohendada: see peab olema võimalikult otse ning näitama kogu tagaakent. „Ära suuna seda nii, et vaadata külgedele. Selleks on küljepeeglid,” märgivad Renault’ sõidukooli instruktorid. Pimeda saabudes säti tahavaatepeegel asendisse, mis on sobilik öiseks sõiduks ja võimaldab minimeerida tagumise auto esitulede pimestamist.

Tasub meeles pidada:
• Esmalt pane iste paika ja alles siis kohenda peeglid parajasse asendisse.

„Tihtipeale ei pööra autojuht küljepeegleid piisavalt välja. Rusikareegel on selline: kui küljepeeglitest on autoküljed näha, siis on peeglid liialt sisse keeratud,” ütlevad Renault’ sõidukooli õpetajad. Mõistlik on küljepeeglid reguleerida nii laiali, et nende ja tahavaatepeegli kattuvad vaateosad oleksid võimalikult väikesed. Vältida tuleb ka sõitmist teise auto „surnud nurgas”. Kiirenda ja möödu, või võta hoogu maha.

„Kui vahetad ridu, siis esmalt kontrolli oma peeglitest, seejärel anna manöövrist suunatulega märku ja kontrolli peeglitest korra veel. Kui on võimalik, siis vaheta rida ning hinda peeglite kaudu olukorda veelkord,” õpetavad Renault’ sõidukooli instruktorid.

Tagurdades ära kunagi usalda üksnes seda, mis peeglitest näha. Vaata alati ringi ning tee esmalt kindlaks, et kedagi ega midagi ei oleks auto läheduses. Veendu, et sa näed, kus on lapsed ning ümbruses asuvad autod. Jälgi neid pidevalt ning kontrolli alati olukorda peeglite kaudu ja vaata ka ringi. Enne sõidu alustamist heida pilk esmalt üle parema ja vasaku õla. Tagurdades heida veel üks pilk enda ümber.

Jälgi Forte autouudiseid ka Twitteris!