Makseraskustega inimestele on võimalik müüa järelmaksuga autosid, millesse on paigaldatud nutikad lisaseadmed — GPS-toega "käivituskatkestid" (ingl starter interrupt device), mis võimaldavad müüjal autos häirivaid helisid tekitada, seirata sõiduki liikumist ja osamaksete mittelaekumisel auto käivitamise lihtsalt võimatuks muuta.

"Me saame süüte küll välja lülitada, aga mitte sõidu ajal," selgitas käivituskatkesteid tootva Kanada ettevõtte IMETRIK pressiesindaja Melanie Boudreau. "Kellegi surma põhjustada me kindlasti ei soovi."

IMETRIK on USA-sse müünud juba rohkem kui 800 000 seadeldist, kuid sealse sõidukite GPS-jälituse ja osamaksete kaudse sissenõudmise toodete turu liidriteks on siiski ettevõtted PassTime ja kurjakuulutava nimega Skypatrol (Taevapatrull).

Skypatroli toode Defender 2.0 ei teata nõudmise peale mitte ainult sõiduki asukohta, vaid edastab ka asukohalogi, mis annab teada, kus sõiduk minevikus liigelnud on ning, mis veelgi tähtsam, kuhu see tulevikus tõenäoliselt suundub.

Vastavad seadmed on olnud kasutuses juba tubli kümnendi, kuid seni on neid rakendanud peamiselt kohapeal tasumise poliitikaga kasutatud autode müügikohad, mis pakuvad ebausaldusväärsetele autoostjatele ka kõrge intressiga laenusid.

Osamakse hilinemisel võib seade auto salongis kuuldavale tuua piiksumist. Samuti võimaldab see kehtestada virtuaalse "geotara" — süsteemi, mille raames teavitatakse müüjat kohe, kui järelmaksuga sõiduk näiteks linnast lahkub.

Mõistagi kaasneb seadmega ka "väljasuretuslüliti" (ingl kill switch), mille abil saab auto raadio teel kasutuskõlbmatuks muuta.

"Mõned automüüjad on geotaradega ümbritsenud need autoremonditöökojad, mis pakuvad seadmete eemaldamise teenust," rääkis Boudreau. Lugesite õigesti — nüüdseks on Ameerikas tekkinud suisa autode seire- ja suretusseadmete eemaldamise tööstus. Seadme demonteerimine sõidukist läheb maksma keskeltläbi 50 dollarit.

"Meie seadmed saadavad aga müüjaile häireteate otsekohe, kui keegi seadmega midagi lubamatut teeb," kinnitas Boudreau.

Üllataval kombel pole Ameerika automüüjad seiratud autosid "häkkivaid" loomingulisi mehaanikuid seni veel kohtusse kaevanud.

Mõnedes osariikides on seireseadmete kasutamine omaniku nõusolekuta kriminaalkaristuse ähvardusel keelatud, mistõttu automüüjate jaoks on kujunenud rusikareegliks lisada volitus seadme paigaldamiseks ja asukohaseireks dokumentidele, millele ostja peab müügitehingu käigus allkirja andma.

Nagu USA-s privaatsuse kaitse küsimustes juba normiks on kujunenud, pole eraelu puutumatuse rikkumine tegelikult keelatud, kui inimesi sellest eelnevalt teavitatakse.