2017. aasta sügisel sai Eesti meedia Ühendriikide tehnikaväljaannete vahendusel teada üllatusest – Eestis ehitatakse elektriautot! Ajatu välimusega kolmerattaline Nobe lubab olla enneolematult uuenduslik ja keskkonnasõbralik ning tuua tulevikulinnade kergliikurite surina meie teadvusse.

2018. aasta kevadel andis projekti juht Roman Muljar Eesti Päevalehele eksklusiivselt intervjuu, milles kutsus inimesi üles Nobe elektriauto prototüübi arendamisele õlga alla panema.

FundedByMe ühisrahastusplatvormi kaudu kogutigi lõpuks 3 025 306 Rootsi krooni ehk umbes 294 526 eurot, ent 172st investorist lõviosa on siiski välismaalased. Nüüd on esimene prototüüp valmis ja sellega saab sõita. Esimene kiirusrekord – ligi 100 km/h sündis Hiiumaal.

Esimene kiirusrekord

Asjatundmatud võivad ju imestada, miks presenteerib Roman Muljar nii suure uhkusega õnnestunud sõitu, kus Nobe saavutas kiiruse 96 km/h – mis see ikka on! Aga mõelge: tegu on kolmerattalise L5e klassi kergsõidukiga, mille puhul kiirus 90+ km/h kõlab üsna edevalt.

Nobe esimene kiirusrekord sündis Pikarannas 640-meetrisel sirgel. "Genfi autonäitus 2019. aasta märtsis on tehtav," kirjutab Muljar rõõmsalt.

* L5e kategooria(kolmratas) on sümmeetrilise rataste asetusega kolmerattaline mootorsõiduk, mille valmistajakiirus ületab 45 km/h või mille sisepõlemismootori töömaht ületab 50 cm3

Nobe eelised tavaautode ees

Nobe elektriautoga võib sõita ka siis kui on A-kategooria juhiluba. Parkida on lihtne. Treilerile pakkida on lihtne – Muljarit ongi nähtud Nobe prototüübiga uljalt mööda Eestit vuramas.

Võrreldes mootorrattaga on Nobe vaikne, mugav, kiire, seest kenasti viimistletud. Nobe metallraam on kaetud mürasummutava värviga. Soovi järgi vahetatavad kerepaneelid on valmistatud kergkomposiidist, kuhu on integereeritud mürasummutus.

Autol on rummusisesed mootorid. Loojate eesmärk on, et inimene, kes astub välja Audist või Volvost, saab tunde, et kolmerattaline on sama kvaliteetne, sama mainstream, maitsekas. Ka on sõidukil nutikas lisa – taga vedades saab seda laadida.

Muljar ise on Nobe nimetanud linnasüstikuks: "Meil on see järgivedamise nipp ka, et kui sul on näiteks suur Volvo ja sa sõidad siit Narva, ja tahad seda väikest linnasüstikut kaasa võtta, siis sul on konks on taga ja sa tõstad ta peale ja siis on tagasilaadimine – vajutad telefonist "re-gen" ja kohale jõudes on NOBE laetud. Eriti kui Euroopas sõidad ühest linnast teise, siis tead, et suure autoga seal on hull, see on hea lahendus."