Kui kätte satub Arctic Trucksi poolt ümberehitatud maastikuhai Nissan Navara, tuleb rooli taha kutsuda asjatundja ja auto õigetesse kohtadesse jalutama viia.

Justnimelt jalutuskäiguks nimetas sügavasse vette, porisse ja ehmatavalt suurtele kividele viinud teekonda aastaid maastikusõiduga tegelenud Julika Leppik. Eriline auto ja kihvt naine selle roolis – see on enam-vähem kõik vajalik üheks korralikuks seikluseks.

Tagurpidi jäävette

Mõne teise esindusest välja sõitnud (maastiku)autoga oleks selline “jalutuskäik” ilmselt otsa saanud juba esimeses veerandis, selle koha peal, kus Julika pärast kogenud pilguga teekonna skautimist auto kohati peaaegu esituledeni ulatuvasse vette, jääpankade vahele sõitis.

Tagurpidi ja ettevaatlikult, veetakistuse sulama hakanud servast. Alles jääkaane alt ent vabastavasse vette pea ees sisse sumatada oleks asjatu risk. Suure tõenäosusega saaks kallis masin lõhutud.

Kui rattad vajuvad läbi jää ja auto jääb kõhuli jääle lebama, leidmata rataste alla pinda kuhu toetuda, ei liigu ka kõige karmim off-roadiks ümber ehitatud masin enam sammugi edasi.

Isegi kui vesi on madal – Nissan hoidnuks nina vee peal ka poolemeetrises vees – tuleb endale aru anda, kuhu ja millise varustusega minnakse. Iga hinnaga, stangesid lõhkudes ja hulpivate jääkamakatega värvi kraapides, ei ole vaja läbi suruda.

Kui vaja, siis poolusele ja tagasi

Navara AT32 võimete piir ei ole kaugeltki lihtne maastik ja natuke vett, see piir on märksa kaugemal, kõrgemal, sügavamal.

Navara, mis seeriatootenagi on korjanud mitmeid olulisi auhindu – 2016. aastal rahvusvahelise pikapi tiitli ja 2017. aastal parima pikapi nimetuse, on islandlaste Arctic Trucksi abiga muudetud maastikumonsteriks.

Islandi ettevõte Arctic Trucks on saanud tuntuks nelikveoliste rämmartrakkideks ümber ehitamisega. Mida ekstreemsem väljakutse, seda ahnemalt käed külge pannakse. Raha meile, kõige suutlikum auto sulle.

Autohuviliste ajukäärude vahele talletasid islandlased end igavesest ajast igavesti 2007. aasta suvel kui Top Geari saatejuhid tuunitud Toyota Hiluxiga Põhjapoolusele saatsid. AT32 on toonase Hiluxi lähedalt sugulane.

Lugu jätkub ja palju pilte leiab SIIT