Paljud inimesed peavad tiheda liiklusega parklas parkimist stressirohkeks – 75% naistest ja 47% meestest leiavad, et teiste jälgimisel on seda manöövrit raskem teha**. Stressi vähendamiseks tasub järgida põhireegleid, mis võivad parklas manööverdamist lihtsustada.

„Kui kahtlete, kas auto mahub valitud parkimiskohta või mitte, katkestage manööver ja valige mõni teine parkimiskoht. Tehke teistel kõrvalasuvasse kohta parkimine lihtsamaks sellega, et paigutate sõiduki äärejoonte suhtes võimalikult parkimiskoha keskele,“ ütles Renault sõidukooli juhendaja.

Uuringud näitavad, et parklas tiirutades ning sissepääsule lähimat kohta otsides raiskavad inimesed poodi jõudmiseks õigupoolest rohkem aega kui need, kes pargivad esimesele leitud vabale kohale*. Renault sõidukooli õpetajate selgitusel on parklas tiirutamine õigustatud vaid siis, kui vaba parkimiskohta pole ja autojuht soovib seda leida. Kui leidub ka muid vabu kohti, siis ainult sissekäigule lähimat parkimiskohta otsides takistame liiklust ja raiskame kütust.

Hea nähtavus on parkimise puhul väga tähtis. Parklas ringi sõites tuleb tähelepanu pöörata kohtadele, kuhu on pargitud suured sõidukid. Renault sõidukooli koolitajate hinnangul võib suurte sõidukite taga olla väiksem auto ning kuna juhil on parkimiskohast lahkudes piiratud vaateväli, siis ei näe ta sõitu alustades tegelikke liiklusolusid. Seega tuleb parkida nii, et sõiduk ei ulatu muude autode rivist välja ega takista sellega nähtavust. Ruumi tuleb jätta ka mööduvatele sõidukitele.

Läbimõeldud parkimise reeglid:

• Parkige auto nii, et see on vaid ühel parkimiskohal ja asub äärejoonte suhtes keskel.

• Kasutage alati suunatulesid.

• Ärge parkige invaliidikohale, kui teil pole selleks õigust.

• Avage uks ettevaatlikult.

• Pange tähele möödujaid, eriti lapsi.

• Ärge tõkestage (üle)käiguradu ega juurdepääsu ostukorvidele, kui pargite kaubamaja alale

• Kui näete, et mõni muu juht ootab parkimiskoha vabanemist, ärge püüdke teda takistada.

• Pöörake tähelepanu liiklusmärkidele ja tähistusele: sõiduki kaalu ja kõrguse piirangutele, ühesuunalistele radadele parklas, sisse- ja väljapääsudele.

Jälgi Forte autouudiseid ka Twitteris!