Hetkel pole meie sisseostuhinnad muutunud ning täna on raske öelda edasiseid muutuseid, kuna Eestis me reageerime rohkem kohalikule konkurentsile," ütles Statoili turundusjuht Hede Kerstin Luik teisipäeval BNS-ile.

Prognoosimine on hetkel Luige sõnul võimatu, kuna maailmaturg on hästi närviline ja reageerib väga kergelt kõikidele sõjaga seotud uudistele. "Praktiliselt võimatu on öelda, mis saab, sest presidendi George W. Bushi avaldusetele sõjast on kütusehinnad USA-s liikunud hetkel järsult allapoole, mitte aga üles," rääkis ta. "Vara aga on rääkida, kuidas see mõjuks siinses regioonis."

Neste Eesti jaemüügijuhi Artur Prauni sõnul on bensiinihinna muutujad Eesti turul endiselt maailmaturuhind, dollari kurss krooni suhtes ja konkurents jaemüügiturul. "Praegu spekuleeritakse muidugi sellega, et maailmaturuhind ehk valmistoodete hinnad maailmaturul võivad sõja puhkedes tõusta ja see on faktidele tuginedes muidugi küllaltki tõenäoline," rääkis ta BNS-ile.

Seda, kuidas ja kas sõjauudised jaemüügihindu mõjutavad, on praegusel hetkel küll võimatu prognoosida, rääkis Praun. Ta lisas, et kui maailmaturuhinnad sõja puhkedes näiteks vaid mõneks ajaks kallinevad, siis jaemüüghihinnad võivad jääda sellest mõjust kõrvale.

"Muidugi ei soovi me tekitada paanikat, nagu jaemüügihinnad tõusma hakkaksid, kuna näiteks 11. septembri sündmuste ajal Ameerikas hüppas valmistoodete hind küll üles, aga mõne päeva pärast tuli alla tagasi," lisas Praun.

Teisipäeval kukkus nafta hind maailmaturul kolme kuu madalaima tasemeni, kuna diilerid eeldavad, et võimalik Iraagi-vastane sõda tuleb lühike ja põhjustab vaid lühiajalisi katkeid naftaekspordis.

Brenti toornafta mailepingute hind kukkus Reutersi andmeil Londonis kolme kuu madalaima tasemeni 27,30 dollarini barrelist, mis teeb languseks eelmise börsipäevaga võrreldes 2,18 dollarit. USA toornafta hind kukkus elektroonilise kauplemise käigus 3,03 dollari võrra barrelist 31,90 dollarini.