Selge Autokool tutvustab messil koolitusvõimalusi, muuhulgas üsna uut asja – pimeda aja koolitust. Kuna autokoolil on pimeda aja sõidu simulaator, saab koolitust läbida aastaringselt. Messil saab uurida kahte uutele nõuetele täielikult vastavat kaherattalist – mootorratast ja mopeedi.

Motohunt Autokool paneb põhirõhu mootorratturite täiendkoolitusvõimaluste tutvustamisele. Juba aastaid korraldab Motohunt Lõuna-Eesti teedel mootoratturitele suunatud õppepäeva, Motohundi Kevadsõit on kavas juba õige pea. Messil saab selle ürituste kohta teada kõike, mida tahate!

Maanteeamet koos Politsei- ja Piirivalveametiga keskendub messil liiklusohutusele. Politsei poolelt on väljas jõekaater, millega käiakse Emajõel liiklust kontrollimas. Lisaks tutvustatakse veel raudteeohutust koos Operation Lifesaves Estonia´ga, oma tegemistest räägib Maanteemuuseum, Tartu Kiirabi aga näitab liiklusõnnetuste tagajärgi. Liiklusohutusega tegeleb ka Nokian Baltic, nende abil saab aru, miks on vaja olla liikluses nähtav ja miks tuleb kanda helkurvesti või vähemalt helkurit. Eesti Motomatkajate Klubi tutvustab ohutu mottorrattasõidu võtteid, kohal on ka jalgarattureid, kes räägivad selle liikurmasina eripäradest.

Jätkuks jõepatrullile näitab Tartu Kalevi Veemotoklubi messil uhkusega maailma parimaid asju – näiteks paati, millel sõitis end läinud aastal maailmameistriks Sten Kalder. Lisaks saab kõikvõimalikku informatsiooni veemoto kohta ning vaadata, milliseid auhindu on Tartu Kalevi Veemotoklubi võistlejad erinevatelt võidukihutamistelt koju toonud.

Motoklubi Jõgeva MC tutvustab messil aga motomeeste suurüritust – Jõgevatreff 2013. Aastast 1992 toimunud motomeeste kokkutulek on toimub sel aastal 01.-04. augustil Jõgevamaal Kuremaal.

Tähelepanuta pole jäänud ka noored. Valgamaa Noorte Tehnikakeskus ja Motoklubi Karmid Karlid on tuntud kaugemal kui Valgamaa. Messile Motoexotika 2013 tulevad nad tutvustama erinevaid noorte tehnikaringe, aga muidugi ka võistlussporti. Karmide Karlide ridades on mitmeid lapsi ja noori, kes käivad mootrispordi tiitlivõistlustel. Motoklubi tahabki näidata, et need kes alustavad noorelt huvikoolist, jõuavad tihti tippu. Samuti tutvustatakse EST-LAT lastesarja ning teisi eelolevaid motovõistlusi.

Sama teemat jätkab ka Tartu külje all Haaslava vallas paiknev Lange Motokeskus, mis tutvustab messil eelolevaid üritusi. Maaimameistrivõistluste standardile vastav Baltimaade moodsaim motokeskus on juba kogunud üsna laia tutntust. Eelmise aasta sügisel toimus seal neljas heategevusüritus Tanel Leok ja Sõbrad 2012, taas on see kavas käesoleva aasta oktoobris. Mai lõpus toimub Lange Motokeskuses Eesti motokrossi meistrivõistluste II etapp, üritusi jagub veelgi. Neist kõigist saab lähemat teavet juba messil Motoexotika 2013. Lisaks on võimalik Lange Motokeskuse messialal uudistada krossimootorrattaid.

Ja Sihtasutus Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsioon, mida tuntakse ka nime all Valga militaarmuuseum, tutvustab messil meie militaarajalugu. Kohapeal saab uudistada II maailmasõjaaegset vene 45 mm tankitõrjekahurit, samast ajast pärit mootorratast ning nii Nõukogude kui Saksa poolel sõdinute mundreid.

Messil on kõigil võimalus toetada ka Valga Vabadussamba taastamist. 1940. aasta septembris hävitatud samba taastamine on praegu üks SA Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsiooni põhieesmärke. Sammas on plaanis avada eeloleval suvel 16. augustil, IV Rahvusvahelise Valga Militaarajaloo Festivali avaüritusena.