Tänavu suvel käivitas linn 50 täiselektrilist motorollerit hõlmava pilootprojekti Motit, mis tänu e-sõidukite peaaegu hääletutele mootoritele ja gaasiliste heitmete puudumisele peaks aitama müra-, reostuse- ja rahvarikka Lõuna-Euroopa suurlinna tänavaid veidi tervise- ja inimsõbralikumaks muuta, vahendab gizmag.

Hispaanias toodetud, navigatsiooniseadmega varustatud elektrirollerite tippkiiruseks on 65 kilomeetrit tunnis, ühe laadimisega läbitav vahemaa 40–60 kilomeetrit. 2014. aasta keskpaigaks kavatsetakse rendirollerite hulka linnas suurendada viiesajale.

Rollerikasutajatel on lisaks ühekordse sõidu eest maksmisele võimalik osta nii kuupileteid kui ka turistipakette.

Selleks, et elektrirollerit laenutada, tuleb kõigepealt Apple’i rakendustepoest App Store või keskkonnast Google Play laadida alla Motiti rakendus, mis võimaldab marsruudi lähte- ja lõpppunkti sisestamisel kaherattalise elektrisõiduki reserveerida. Kasutaja peab olema vähemalt 21-aastane; nõutavad on ka juhiload auto või vähemalt 125 kuupsentimeetrise mootoriga mootorratta juhtimiseks.

Rolleritele on sisse ehitatud spetsiaalne navigatsioonikuvar.

Projekti käivitanud ettevõte Going Green on süsteemi juurutamisel silmas pidanud võimalikult madalaid hindu. Kohalikel elanikel, kes e-rollereid suhteliselt sagedasti kasutavad, on võimalus kasutada nii eelisbroneeringut (hinnaga 45 eurosenti kilomeeter) kui ka tavabroneeringut (55 senti kilomeeter).

Laenutuse tunnihind on vastavalt neli või viis eurot, samas kui turistidelt kasseeritakse tunniajase sõidu eest kuus eurot. Neile võimalustele lisaks pakutakse sagedase kasutaja kuupiletit hinnaga 54 eurot.

Rolleri seljas võib lisaks juhile sõita üks kaasreisija; suurema turvalisuse huvides varustab Motit sõitjad ka kiivritega. Laenutusega kaasneb ka kindlustus, ehkki avarii korral on sõitja kohustatud tasuma kahjusid kuni 50 euro ulatuses.