1. Nõrk tuulutus, kergesti uduseks tõmbuvad aknad: sageli on süüdi kabiini tuulutusõhu ammugi ummistunud filter, mida tuleks vahetada iga 15 000 km järel, kui auto kasutusjuhend ei ütle teisiti.

2. Kopituslõhn: harvakasutatavad kliimaseadmed on mikroorganismidele heaks kasvupaigaks. Seened ja bakterid elutsevad kliimaseadmesse jäävas vees. Seadme kuivatamiseks võite ta viis minutit enne sõidu lõppu välja lülitada. Haisu kõrvaldamiseks müüakse autopoodides paarsada krooni maksvat vahendit.

3. Puhastage kondensaatorit: kui kliimaseadme radiaator on putukaid ja tolmu nii täis, et õhk sealt enam läbi ei käi, ei suuda kliimaseade korralikult töötada. Puhastage jahutusribad (õrnalt!). Võite üritada ka vigastusi leida, kuigi tegelikult võiks lekkeotsing jääda ikka töökoja hooleks.

4. Kontrollige ajamirihma: kui kiilrihm on lõtv, hakkab ta libisema ega suuda kliimaseadme kompressorit täie jõuga vedada. Ning kulub kiiresti. Rihma pingutamise käigus kontrollige ka selle võimalikke vigastusi.

5. Kontrollige tulemust: maksimaalsele jahutusele seatud kliimaseadme tuulutusdüüsidest väljuva õhu temperatuur peab olema 4-10 ºC. Kui õhk on soojem, ei tööta kliimaseade korralikult - sõitke töökotta.

6. Parkige õigesti: varjus seisev auto on päikese käes parkivast sugulasest umbes 15 ºC jahedam. Võimaluse korral parkige auto ahter päikese poole, pidades sealjuures meeles, et päike liigub idast läände. Aknad võite katta heleda riidega või valgustpeegeldavate varjukitega, mis on eriti levinud meist lõuna pool.

7. Enne sõitu: avage kõik auto uksed ja laske kabiinil paar minutit tuulduda, nii saate lahti kabiinis valitsevast "Soome saunast". Kliimaseade saab edasise jahutamisega kergemini hakkama ja hoiate kütustki kokku.

8. Jahutage õigesti: sõidu algul lülitage kliimaseade maksimaalsele jahutusele ja valige õhu kinnine ringvool. Ärge jahutage üle, see kahjustab tervist. Umbes 22 ºC on paras. Kui soovitud temperatuur on käes, lülitage tuulutusõhu ringvool taas väliseks.

9. Talvel lülitage kliimaseade perioodiliselt sisse. Kliimaseadmes sisalduv õli määrib seadme liikuvaid osasid, kuivati eraldab vee ega lase tekkida roostel. Ja et jahutatud õhk ka kuivemaks muutub, saate töötava kliimaseadme korral udused aknad kiiremini kuivaks. Tõsi, enamasti ei tööta kliimaseadmed teatud temperatuurist madalamal, nii et valige hoolduskäivitamiseks sulailmad.

10. Kliimaseadme kontroll: töökotta peaks pöörduma iga 36 kuu järel. Asjatundja kontrollib kliimaseadme tööd, torustiku tihedust, vahetab õli, kontrollib külmutusaine hulka (ja lisab vajadusel).

allikas: portaal mees.eu

Jälgi Forte autouudiseid ka Twitteris!