Kuna viimasel ajal on enda MR2 Spyderiga jälle rohkem toimetamist olnud, jäin mõttesse, et kust see Spyder-Spider siis kabriolette tähistama pääsenud on?

Päritolu vankrite aegadest

Lugu on sarnane näiteks keretüübile shooting brake, mis sai oma nime spetsiaalse jahi pidamiseks ette nähtud vankri järgi, kuhu mahtus kümmekond jahimeest ning nende relvad ja muu varustus. Sellest siis tulistamise osa, brake aga tähistas seda, et vanker mõjus seda vedavatele hobustele pidurina. Laskepidur või jäägrivanker pole just see sõna, mis kargab pähe mõnda CLA Shooting Brake’i või Panamera Sport Turismot nähes.

Inimeste liigutamiseks oli kasutusel kümneid eri vankritüüpe. Üks neist on ka kerge, väikse kere, pealekäiva kangast katuse ja suurte rataste ning kitsaste kodaratega Spider. Ühe teooria kohaselt tulenes nimi sellest, et needsamad kitsaste kodaratega rattad meenutasid jalgu sirutavat ämblikku.

Teine teooria väidab, et katust hoidsid neli kandvat tala ning iga tala küljes oli kaks rihma. Kui katus oli alla lastud, meenutasid kaheksa rippuvat rihma ämblikku. Kui vankritelt autodele koliti, jäi nimi väikestele, sportlikele ja katuseta masinatele külge.

Y või I, reegleid pole

Algselt kirjutati keretüüpi Spider, kuid eks millalgi lõi välja soov eristuda ning sõna y-ga kirjutamises on esimesena süüdi Porsche oma legendaarse 550 Spyderiga. Chevrolet viksis kohe maha, siis järgnesid teisedki ning edasine on puhtalt tootja eelistusele vastavalt kujunenud – samamoodi, nagu shooting brake on aeg-ajalt ka break.

Nii lühike ajaloos surkimine seekord oligi. Aga lolle küsimusi jätkub, kuniks külmikus snäkke. Varsti pikemalt kuullaagersaaledest.