Ministri allkirja ootav B-kategooria eksamineerimise määruse muudatus toob uuest aastast kaasa terve rea uuendusi, sealhulgas saavad juhiloa taotlejad võimaluse anda riiklikku sõidueksami oma autokooli autoga.

Maanteeamet jätkab sõidueksamite vastuvõtmist eksamiautodega, mis on vastavalt kohandatud ja varustatud salvestusseadmega. Pikka aega on eksamisõidukitena olnud kasutusel Toyotad. Valikus on nii automaatkastiga kui käsikastiga versioonid.

B-kategooria sõidueksamile registreerimisel e-teeninduses pakutaksegi esmase valikuna sõidukit, millega autokoolis õppesõitu on tehtud. Andmed, kas õppesõitu on tehtud siduriga või siduripedaalita sõidukiga, edastab Maanteeametile autokool.

Autokoolid omakorda püüavad õpilaste elu lihtsamaks teha ning kasutavad õppesõiduks sarnaseid mudeleid, millega riigieksamil kokku puututakse.

Järgmise aasta kevadest vahetavad Opel Astrad järk-järgult välja senised Toyota sõiduautod. Koolid esialgu marki vahetama ei rutta, paljuski ka seepärast, et edaspidi saab sõiduõpilane riigieksamile minna tuttava autoga.

Maanteeameti eksamiosakonna juhataja Tarmo Vanamõisa ütles Acceleristale, et riiklike eksamiautode parki vähendama ei kiirustata. Seda kui paljud tahavad tulla eksamit andma koolist tuttavaks saanud autoga, näitab aeg.

Kui palju on Eestis neid kohti, kus saab anda riiklikku sõidueksamit?

2016. aastal võeti sõidueksameid vastu 17 kohas. 2017. aastal alustasime Kaitseväe rasketehnika eksamite vastuvõtmist Tapal. Seega hetkel võtame sõidueksameid vastu 18. erinevas kohas.

Millised on eksamiautod? Mis marki need on ja mis spetsifikatsioonidega, kui palju ümber ehitatud?

Eksamiautod on väikeautod, millel on sedaan või luukpära kere. Sõiduki marki me ei määra ning see selgub riigihanke tulemusena. Hetkel on sõidueksamite autod Toyotad.

Täpsemad nõuded, mis esitatakse eksamisõidukitele, on leitavad riigihangete registrist. Pakutud sõidukitele lisame lisapeeglid, lisapedaalid, kaamerad ning kleebiskirjad.

Kui pikaks ajaks eksamiautod hangitakse ning milline on automaatkastide-käsikastide suhe?

Eksamiautosid hangitakse 42 kuuks. Eksamisõidukite automaat-manuaalkastide suhe on hetkel 1:8, kuid seda muudetakse vastavalt nõudluse muutustele.

Kuidas üks sõidueksam välja näeb? Kui kaua see aega võtab?

Sõidueksami tegemiseks on arvestatud 75 minutit, millest 45 minutit peab moodustama sõit, kuid sõidule võib minna ka rohkem aega. Lisaks sõidule on sõidueksami vastuvõtmise aja sees sissejuhatus ja kokkuvõte pärast eksamit.

Kui kaugel ollakse muudatusega, et õpilane saab sooritada edaspidi riiklikku eksamit soovi korral ka oma autokooli autoga?

Hetkel on kõnealune määrus edastatud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile. Sealt liigub see edasi kooskõlastusringile ja siis ministri lauale.

Kui määruse muudatus jõustub, siis kas see tähendab, et tulevikus hakkab Maanteeamet oma eksamiautode hulka vähendama?

Järgnevaks perioodiks autoparki ei vähendata. Esialgu vaatame, millised hakkavad olema juhikandidaatide ja autokoolide käitumisharjumused uute muudatuste valguses.

Autokoolide õpetajatelt tuli info, et Toyotad asenduvad järgmisel liisinguperioodil Opelitega. Millal uued Opelid eksamisõidukitena kasutusele tulevad? Ning mis Opelitega hakatakse eksameid vastu võtma?

Eksamisõidukeid hakatakse järk-järgult välja vahetama mais ja juunis. Uuteks eksamiautodeks on Opel Astrad.