Tšehhi hävitajad JAS-39 Gripen ning Ameerika Ühendriikide strateegiline pommitaja B-52 sooritasid Tallinna ülelennu umbes 600 meetri kõrguselt suunaga Pirita-Linnahall-Vabaduse väljak-Harku järv.

Tšehhi hävitajad valvavad Balti riikide õhuruumi alates maikuust. Gripen on ehitatud Rootsis, hävitaja maksimaalne kiirus on 2130 km/h.

B-52 on turboreaktiivmootoritega pikamaa strateegiline pommitaja. Pommitaja on võimeline kandma kuni 32 tonni erinevat relvastust ja laskemoona. Viiekümnendate aastate alguses ehitatud pommitaja oli kavandatud tuumapommi kandmiseks.

Pommitaja B-52 pole varem Eesti õhuruumi külastanud. Ülelennu sooritanud B-52 ei kandnud oma pardal lahingumoona. Pommitaja startis Suurbritannias paiknevast USA õhuväebaasist.

"Õhuvägi on väike väeliik, kuid meie panus kollektiivkaitsesse on märkimisväärne, tugevaid liitlassuhteid demonstreerivad ühisõppused ja harjutused ning igapäevane koostöö Eesti ja kogu Balti õhuruumi kaitsel," ütles õhuväe ülem brigaadikindral Valeri Saar. "Liitlaste õhuväe osalemine meie juubelil näitab nende tunnustust kaitseväele tervikuna ja meie suurele panusele NATO operatsioonidel nii maal, õhus kui ka merel."