Liikluskindlustust saab soetada ka kindlustusvahendajate kodulehtedelt, kuid üldjuhul on sealsetel võrdlusandmetel hinnad kallimad.

Selleks, et soodsaima pakkumise leidmiseks ei peaks läbi käima kõigi kindlustusandjate kodulehti, arendas Liikluskindlustuse Fond (LKF) välja veebipõhise kalkulaatori, mille kaudu kindlustusseltside veebikanalite hindu võrrelda.

Kalkulaator näitab enamike kindlustusandjate liikluskindlustuse hindu otse kindlustusseltsi kodulehelt ostes. Swedbank P&C Insurance AS ja Compensa Vienna Insurance Groupi pakkumisi tuleks küsida otse neilt.

Mis on oluline?

Kuigi liikluskindlustus on üldiselt standardiseeritud ja lepingutingimused tulenevad seadusest, võib hinnaerinevus ühele ja samale autole olla märkimisväärne.

Makse arvutamisel võetakse arvesse mitmeid eri sisendeid, näiteks sõiduki marki, mudelit, võimsust, omaniku või vastutava kasutaja kindlustusajalugu ja peamist elukohta, tulevikus selle sõidukiga juhtuvate avariide tõenäosust jpm.

Siiski ei tasu juhinduda ainult soodsaimast hinnast. Otsust tehes võiks kaaluda eri asjaolusid nagu eelnev kogemus, kahjukäsitluse kiirus, makseviisid ja lisateenused.

Mitmed seltsid pakuvad liikluskindlustuse juurde ka näiteks tasuta autoabi või väikse lisatasu eest täiendavat õnnetusjuhtumikindlustust. Seega ei pruugi sinu vajadustele sobivaim kindlustus olla alati odavaim.

Millist makseviisi eelistada?

Alati tasub uurida, kas kindlustusmakseid saab aastamakse asemel teha hoopis kuu-, kvartali- või poolaastamaksena.

Oleneb kindlustusseltsist, aga enamasti on aastamakse soodsam kui teised variandid. Osamaksetega kaasneb ka risk, et mõni makse jääb tegemata ja kindlustuskaitse võib seetõttu katkeda.

Järgnev tabel on toodud näitena kahe sõiduki liikluskindlustuse makse suuruse vahest, kui osta kindlustus otse seltsist ja kui kasutada Eesti suurima kindlustusmaakleri IIZI teenust.

ekraanitõmmis

LKF on liikluskindlustuse seaduse alusel kindlustusandjate poolt asutatud ühing, mille põhisiht on täita liikluskindlustuse garantiifondi rolli ja hallata liikluskindlustuse registrit.

LKF hüvitab liikluskindlustuse seaduses sätestatud ulatuses ja korras kindlustamata või tundmatuks jäänud sõidukiga tekitatud kahjud.

LKF on lüli liikluskindlustuse rahvusvahelises võrgustikus, mis täidab nii Euroopa Liidu nõuetest tulenevat teabekeskuse ja hüvitusorgani kui ka rahvusliku büroo rolli Rohelise Kaardi süsteemis. LKF-i juures tegutseb ka liikluskindlustuse lepitusorgan.