Imettegevat jõudu, mis hoiaks lumetuisu ja musta jää Eesti maanteedelt eemal, muudaks kõik autojuhid üliviisakateks liiklejateks ning annaks iga päev ja iga tund õiguse kimada nii kiiresti kui torust tuleb, ei ole olemas.

Eesti teehooldus ja teede üldine seisukord on Euroopa kontekstis suhteliselt heal tasemel. Jah, meil ei ole neljarealist maanteed Tallinn-Tartu vahel, mida võimas autopark justkui eeldaks. Pole paljut, millest unistame.

Miks siis mitte alustada hommikut Tarktee ja Waze’i avamisega? Selleks, et planeerida eelseisev teekond turvalisemalt, varuda viletsa ilmaga kohalejõudmiseks rohkem aega, teavitada kaasliiklejaid teel olevatest ohtudest? Lühidalt, jääda ellu?

Millal ja kuidas kasutada Tarktee veebikeskkonda ja millist kasu lõigata Waze’ äpist, räägib Maanteeameti intelligentsete transpordisüsteemide projektijuht Kristjan Duubas.

Tarktee ja Waze'i erinevused

Tegemist on täiesti erinevate rakendustega. tarktee.mnt.ee on Maanteeameti veebiportaal, kus kuvatakse liikluse ja teeoludega seotud olulist informatsiooni, mis on mõeldud kasutamiseks enne reisi.

Tarktee sihtrühmaks on kõik liiklejad, kes vajavad liikluspiirangute ja -olude teavet enne reisi teekonna planeerimiseks veebiportaali vahendusel. Tarktee ei ole rakendus, mida saab kasutada liikuvas autos.

Waze on aga liiklusäpp, mis on mõeldud autos kasutamiseks. Waze aitab navigeerida, saada värsket liiklusinfot ja seda ise edastada teistele rakenduse kasutajatele. 2006. aastal Iisraelis asutatud Waze on üks Google’i paljudest laienevatest ärisuundadest. Google omandas Waze’i teenused 2013.

Miks Tarktee ja Waze täpsemalt kasulikud on, loe edasi Acceleristast!