Jaburad liiklusreeglid ja muud seadused on tavaliselt jäänuk ammusest ajast, kui maailm toimis veel teistmoodi. Ühel või teisel põhjusel leidis ilmselt keegi, et konkreetse vajaduse pinnalt peab uue seaduse tegema, isegi kui see jabur üksikjuhtum on.

Seadused peavad ajaga kaasas käima, muidu muutuvad need reeglid ajaga sisutuks, isegi kui neil mingi sisu ja mõte varem olemas oli. Sisutuks muutumine aga ei tähenda, et seadus edasi ei kehti - kuni seda pole tühistatud, on seadus kehtiv ning reeglite mittejärgimine võib suuri probleeme kaasa tuua.

Mitte kõik allolevad ei ole sisutud, aga siis tahaks küsida, et miks seda kirja on vaja panna ja miks ei toimi ühiskond ilma seadusteta?

Nevada: Maanteedel ei tohi kaameliga ratsutada

19. sajandil oli kõrbe meenutavas osariigis kaamel tavalisem nähtus kui tänapäeval. Neid kasutati töötegemisel, aga ka isiklike liikumisvahenditena. Kui 200 aastat tagasi võis seadus olla asjakohane, siis täna ... mitte nii väga. Ära siiski Nevadasse maanteele kaamliga ratsutama mine.

Alaska: Koera ei tohi transportida auto katusel

Reegel on igati asjakohane ja loogiline - sisuliselt pole siin midagi imestada. Eriliseks teeb pügala aga see, et sellise üleüldse kirja pidi panema. Ilmselgelt ei jagunud kainet mõistust kõigile kodanikele.

Arkansas: Ära lase signaali võileivarestorani ees

Arkansases on traditsioonilised võileivarestoranid au sees ja neid kaitstakse seadusega. Miks või kuidas auto signaalitamine idülli rikub, pole täpselt teada, küll aga tuleks auto signaalinupust õhtul pärast kella üheksat eemale hoida, isegi kui selleks vajadus on. Mujal võib vajaduse tekkimisel signaali ikka lasta, mitte aga selliste söögikohtade juures, kus pakutakse külmi jooke ja võileibu.

Minnesota: Puhasta rehve

Jällegi on reegel väga mõistetav ja loogiline - määrdunud rehvidega puhtale teele sõitmine määrib tee ära. Minnesotas aga pole see mitte viisakuse ja kultuuri küsimus vaid seadus keelab poriste rehvidega avalikel teedel sõitmise. Maapiirkonna elanikele tunneme kaasa. Ja traktoristidele. Ja neile, kes mistahes põhjusel kruusateel sõitma peavad.

Kalifornia: Kui kojamehed töötavad, peavad tuled põlema

Jällegi on reegli sisu tegelikult väga loogiline ja näiteks on paljudes uuemates autodes menüüs valik "kasuta tulesid, kui vihma sajab." Küll aga võib siin mõtiskleda näiteks selles suunas, et kui mul tekib keset päeva päikesepaistes ilma tuledeta sõites vajadus esiklaasi pesta, kas ma siis pean tuled põlema panema või mitte. Aga ju siis on palju neid, kes halva nähtavuse korral unustavad tuled põlema panna ja vehkivad kojamehed tuletavad reeglit meelde.

14 osariigis ei saa pühapäeviti autot osta

Enamikes osariikides on autokauplused lahti ka pühapäeviti. Kuna pangad on pühapäeviti kinni ja pühapäeviti tuleb töötajatele rohkem palka maksta, on pühapäev autokauplemiseks igal juhul kehva nädalapäev. Aga miks peab seadus ütlema, et pühapäeviti ei tohi autot osta? Ilmselt keegi kaebas kedagi kohtusse ja nõudis õigust pühapäeval auto osta. Inimõigus ju... peaaegu.

New Jersey: Lemmikud peavad olema turvavööga kinni või puuris

Absoluutselt mõistlik reegel, see lausa peab olemas olema, sest mistahes tugeva pidurdamise või avarii korral saab lemmikust lendav lemmik ja see võib avariis inimese tappa. Keelu taustal on aga see, et lemmikud autos on segav faktor ja seegi on täiesti tõsi. Tegelikult see siin ei ole üldse jabur reegel, aga olgu see välja toodud, et kõik oma lemmikute turvalisusele mõtleksid ja ka enda turvalisusele - lahtised esemed autost ära, need võivad tappa. Või ka lihtsalt häirida.

Lõuna-Dakota: 14-aastased võivad autoga sõita

Kenna kuuest hommikul kuni õhtul kella kümneni saavad juhiloa teinud teismelised autoga sõita isegi ilma järelevalveta. Nii ongi - kui vanust on 14, siis võid teha load ja iseseisvalt autoga sõita. Autoga võid sõita, aga muus osas oled ikka veel laps.

Alabama: Ühesuunalisel teel tohib sõita vales suunas

... kui auto ninas ripub lühter/lamp/tuluke. Huvitav, kas taskulamp ka loeb? või mobiiltelefoni valgus?

Ohio: bensiini otsa saamine on süütegu

Tahad ebameeldivusi ja trahvi? Ära mõnda aega tangi ja oota kuni kütus lõpeb tee servas. Ebameeldivused on garanteeritud ja ka rahatrahv on soolas, kui seadusesilm sind ilma kütuseta tabab. Ilmselt on odavam jätta tõde ütlemata ja rääkida hoopis tehnilisest rikkest.

See pole siiski ka meie poolkeral tundmatu teema. Näiteks Londonis on tunnelid, milles kütuse otsa lõppemise korral saad lisaks ära vedamise kulule maksta ka trahvi.

New Jersey: Kütust ei tohi ise tankida

New Jersey on USA viimane osariik, kus autot ei tohi ise tankida. Seaduse kohaselt on tankimise protseduur nii ohtlik, et seda ei või usaldada tavainimestele tehtavaks.