Uus koroonaviirus COVID-19 on jõudnud Eestisse ning mõjutab järjest rohkem meie igapäevaelu. Järjest rohkem on tähelepanu all inimeste isiklik hügieen. Kuidas aga hoitakse puhtust ühistranspordis tavapäraselt ja viiruste perioodil?

Eesti suurimale ühistranspordiettevõttele ei ole viiruste perioodil puhtuse hoidmine midagi uut, sest sõidukijuhtide ja ühistranspordi kasutajate tervise hoidmine on iga-aastane mure, mitte midagi erakordset.

Hetkel kui koroonaviirus on ähvardavalt lähedal ja kasutusele on võetud ka tavapärasest erinevaid koristusmeetmeid, on meie jaoks ikka veel hoopis tõsisem probleem gripp ja muud viirushaigused, mis samuti hetkel aktiivselt levivad ning meie sõidukijuhte ja sõitjaid kimbutavad.

Et ühistransport pealinnas toimiks on Tallinna Linnatranspordi kõige olulisem ülesanne tagada sõidukijuhtide tervise hoidmine.

Meie töötajatele, bussi-, trammi- ja trollibussi juhtidele on ette nähtud ettevõtte kulul gripi vastu vaktsineerimine, mis on varasematel aastatel olnud väga efektiivne meetod töövõime säilitamiseks.

Kuna uue koroonaviiruse vastu vaktsiini ei ole, oleme täiendavalt paigaldanud desinfitseerimisvahendid kõigisse TLT lõppjaamadesse ja kontorihoonete ühiskasutatavatesse ruumidesse, et töötajad saaksid puhkepausile saabudes käsi puhastada.

Samuti oleme Terviseameti nõuannete põhjal koostanud praktilised hügieeninõuanded bussijuhtidele ja tutvustanud neid igaühele, sest hetkel on teadaolevalt kõige tõhusam viis viirust tõrjuda eeskujulik hügieeni hoidmine.

Sõitjate poolel oleme tõstnud busside puhastamise intensiivsust. Uuendusena puhastame tänavu viiruste perioodil näiteks eraldi käepidemeid, kui buss liinilt puhkepausile tuleb, ka lõppjaamades.

Varem me seda ei teinud aga see lisakulu tundub olevat mõistlik, et tagada bussides parem hügieen ja aidata kaasa viiruste levimise piiramisele.

Erakorralise busside koristamisega tegeleb lõppjaamades kokku 15 koristajat. Bussijuhtidel koristamise kohustust ei ole, sest juhtidele on ette nähtud puhkepausid einestamiseks, WC kasutamiseks ja puhkamiseks.

Lõppjaamades on kahel viimasel päeval erakorraliselt desinfitseeritud kontaktsed detailid 341 bussil Väike-Õismäe, Balti Jaama, Hobujaama ja Männiku lõpp-peatustes.

Lõpp-peatustes busside koristamise puhul tuleb arvestada, et koristada saab ainult neid liinibusse, millele on nähtud ette piisavalt pikad pausid, et jõuaks käepidemed desinfitseerida.

Sellel põhjusel näiteks tramme lõpp-peatustes ei koristata. Trammide koristamine toimub päeva sees trammidepoos, kus on selleks ette nähtud vahendid ja inimesed. Erakorralise päevasisese desinfitseerimise on läbinud Vana-Lõuna ja Kopli depoos 17 trammi.

Põhjalik ja kõige olulisem sõidukite koristamine toimub õhtul ja öösel peale sõidukite töö lõppu. Igal öösel enne uuesti liinile saatmist läbivad bussid Tallinna Linnatranspordi töökodades ja depoodes põhjaliku kuivpesu.

Öösel vastu 11. märtsi puhastati näiteks põhjalikult kokku 487 bussi, 45 trammi ja 41 trollibussi. Kõik järgmisel päeval liinidele planeeritud ühissõidukid ja reservid, kokku viies erinevas asukohas.

Hoolimata regulaarsest ja erakorralisest sõidukite koristamisest ning desinfitseerimisest on just ühistransport sõitjate erineva hügieenikäitumise tõttu väga soodne koht viiruste levikuks, sarnaselt teiste ruumidega, kuhu koguneb inimesi ja just seetõttu varustatakse lähipäevil ühistranspordisõidukid juhistega, kuidas ennast ja kaassõitjaid hoida.

Loodame, et ka igal tööpäeval meie sõidukeid kasutavad inimesed, keda on kokku ligi 400 000, võtavad neid ihtsaid ja elementaarseid hügieenireegleid tõsiselt, sest teadaolevalt on just need tõhusaim meetod vältida nakatumist uude koroonaviirusesse.

[Hiljem lisatud] Enam ei saa ühissõidukisse esiuksest siseneda ja juhilt piletit osta

Seoses koroonaviiruse COVID19 levikuga loobutakse TLT bussides, trammides ja trollibussides 12. märtsi jooksul piletite müügist sõidukijuhtide käest.

Samuti ei ole reisijatel võimalik enam bussidesse ja trollibussidesse siseneda esiuksest ning juhtide kaitseks luuakse sanitaartsoon alates esiuksest kuni esimese istmereani.

Tallinna Linnatranspordi juhatuse esimehe kinnitusel on tegemist ettevaatusabinõudega juhuks, kui COVID19 viirus peaks saavutama kiirema leviku.

„Meetmed hakatakse rakendama alates tänasest päevast (12.03.2020), need kehtivad kuni olukorra ohuhinnangu muutumiseni. Uued meetmed tekitavad ühistranspordi kasutajatele ebamugavusi, kuid loodame inimeste mõistvale suhtumisele.“

Ühistranspordi pileteid on bussides, trammides ja trollibussides jätkuvalt võimalik osta nii validaatori viipemaksega, internetist või ka mobiiltelefoniga.