Kasutuseta sõiduki soovitab Maanteeamet liiklusregistrist ajutiselt kustutada. Toiming on tasuta ja võtab Maanteeameti e-teeninduses aega mõne minuti, kirjutab WHATCAR?

Liiklusregistris peavad arvel olema kasutuses sõidukid. Samuti peab kasutuses sõidukil olema kehtiv liikluskindlustuse leping.

„Seisma jäänud sõiduki omanikul, kes pole kindel, kas sundkindlustus ähvardab tema sõidukit, tuleks esimese asjana kontrollida, millises olekus on sõiduk liiklusregistris arvel ja kui kaua on möödunud viimase liikluskindlustuse lõpust,“ soovitas Maanteeameti sõidukite registriosakonna juhataja Meelis Telliskivi.

Seda saab teha Maanteeameti kodulehel www.eteenindus.mnt.ee ja Eesti Liikluskindlustusfondi kodulehel www.lkf.ee.

Kõige kiiremini tasub reageerida nendel, kelle liikluskindlustus lõppes 2014. aasta septembris või enne seda.

„Kui liiklusregistris arvel oleva sõiduki liikluskindlustus sai läbi 30. septembril 2014, siis tekib sundkindlustus 1. oktoobril 2015 kella 00.00-st. Selleks, et sundkindlustus ei teki, on omanikul aega tegutseda kuni 30.septembri kella 23.59,“ tõi Meelis Telliskivi näite sundkindlustuse jõustumisest.

Liiklusregistris arvel oleval sõiduki omanikul on sundkindlustuse vältimiseks kolm võimalust: sõlmida tavapärane liikluskindlustusleping mõne kindlustusandajaga, sõiduk ajutiselt liiklusregistrist kustutada või sõiduk lõplikult liiklusregistrist kustutada.

„Omanikul tuleks läbi mõelda, kas ta soovib sõidukit liikluses kasutada ning millal ta soovib seda tegema hakata,“ selgitas Telliskivi.

Kui sõidukit kasutatakse liikluses regulaarselt, tuleb sõlmida liikluskindlustus. Kui sõidukit mõnda aega liikluses ei kasutata, kuid tulevikus on plaanis sellega taas sõitma hakata, tasub sõiduk liiklusregistrist ajutiselt kustutada.

Kui sõiduk on näiteks sõidukõlbmatu või seda pole kavas enam kunagi liikluses kasutada, tuleks sõiduk liiklusregistrist lõplikult kustutada.

Meelis Telliskivi rõhutas, et sundkindlustus ei puuduta neid sõidukeid, mille kindlustuse ja ülevaatuse lõppemisest on möödunud üle kahe aasta ja mille registrikanne on seega juba peatunud.