Aga mida see tähendab juhtide jaoks? Kas liiklusmärgil oleva info peaks ikkagi kindlasti välja uurima, et mitte trahvi saada? Kas sellisel viisil saadud trahvi tohib hiljem vaidlustada või tühistada?

Forte küsimusi kommenteerib PPA ennetuse ja järelevalve büroo juhtivkorrakaitseametnik Siiri Pars.

Lumega kaetud liiklusmärk ei vabasta autojuhti automaatselt märgi nõuete täitmise kohustusest. Märk võib olla lume alla kattunud vaid osaliselt, kuid on märgatav, et tegemist on liiklusmärgiga.

Selline olukord peaks seadusekuulekale juhile tekitama teadmisvajaduse, milliseid nõudeid märgiga on kehtestatud, vähendades selleks kiirust või vajadusel peatudes. Teatud liiklusmärgid on erilise kujuga, nt anna teed, millest peaks juht saama teabe ka siis, kui märgi esikülg on kinnituisanud.

Juhi käitumisele hinnangut andes tuleks lähtuda ka asjaolust, kas liiklusmärgiga reguleeritav koht on juhile igapäevaselt teada või on juht selles piirkonnas esmakordselt.

Nii ka jõudmisel asulasse tuleks lähtuda asulas lubatud suurimast tavakiirusest, seda ka siis, kui kiirusest teavitav liiklusmärk on lumega kaetud.

Seega sõltub liiklusmärgi nõudeid mittetäitnud juhi süü või selle puudumine mitmetest asjaoludest.

Kui tuisuoludes juhile heidetakse ette liiklusmärgi nõuete täitmatajätmist ning juht põhjendab seda liiklusmärgi mittenähtavusega, olgu selleks lumi, oksad või muu, on asjakohane teha ettepanek koos järelevalve teostajaga liiklusmärgi olud üle vaadata ning vajadusel võib ka olukorra jäädvustada.

Igal isikul on õigus kohtus oma õiguste rikkumist vaidlustada. Rahatrahvi on võimalik vaidlustada 15 päeva jooksul päevast, mil trahviotsus oli kättesaadav. Kaebuses tuleb välja tuua, milliste asjaoludega menetlusaluse isik ei nõustu ning milliste asjaoludega ta tõendab.

Ülalolev foto on illustratiivse tähendusega.