Sügisese pööripäeva eel, 17. septembril, näidati San Franciscos lõpuks ometi Audi esimest elektriautot. Algne kava nägi ette e-linnamaasturi esmaesitluse Audi aastakoosolekul Brüsselis, aga San Francisco on kahtlemata ägedam paik ühe noobli särtsuka esitlemiseks. Samal ajal e-troni väljaveeretamisega avati ka esimene suur elektriautode laadimisjaam.

Martin Haven on Briti vabakutseline autoajakirjanik, kelle häält oleme kuulnud paljude Eurospordi autospordivõistluste taustal ning kelle artikleid ja raadiosaateid fännatakse kogu Euroopas.

Audi on valinud Haveni esitlema oma uut e-tron elektriautot ning me soovitame soojalt see video algusest lõpuni ära vaadata – nauditaval ja tempokal moel saame teada kõik üksikasjad tulevase särtsuhiti kohta.

Audi e-tron on tootja esimene elektrisõiduk ning nagu ka Haven tõdeb, on see maailma muutnud quattro järel teine nii märkimisväärne sündmus tootja lähiajaloos. Tegu on viimaste aastate kõige erilisema, oodatuma, ihaldatuma mudeliga. Ent ka quattro on e-troni puhul jutuks!

Parim Quattro, mida keegi näinud

Vastsündinud Audi e-tron tugineb uhiuuele elektrisõidukiplatvormile, ka akud ja ajamid on Audi oma toodang. Oma mõõtmetelt jääb 4,9-meetrine e-tron Q5 ja Q7 linnamaasturite vahepeale. No et nagu peaaegu Q6 siis.

Elektriajameid on kaks, üks kummagi telje jaoks, koguvõimsusega 300 kW ehk ligikaudu 400 hj. Kiirendus 0 – 100 km/h kestab 5,7 sekundit, tippvõimsusel suudab Audi e-tron toimida maksimaalselt 8 sekundit korraga.
Ent selle quattro-nelikveosüsteem on kõrgemal tasemel kui ühelgi teisel Audi mudelil.

95 kWh akupakett tagab uue mõõtmismeetodi WLTP kohaselt enam kui 400 kilomeetrise sõiduulatuse. 150 kW kiirlaadimisel saab 80-protsendilise laetuse taseme kätte poole tunniga. Kodulaadijaga laeb tühja aku täis 4,5 tunniga.

San Franciscos toimunud esitlusel teatas Audi, et tulekul on ka e-tron Sportback ja e-tron GT. Esimesed uued elektriautod peaksid ostjateni jõudma aga veel sel aastal. Audi e-troni toodetakse CO2-neutraalses tehases Brüsselis ja Eesti turule jõuab uus mudel 2019 jaanuaris.

Audi e-troni hinna kohta Eestis veel info puudub, Saksamaal on alghinnaks 80 000 eurot. See on umbes sama palju kui Jaguar I-Pace’i populaarsemal mudelil, millega samuti saab sõita umbes 400 km ühe laadimisega ent mille akude laadimine koduses võrgus võtab… kuni 40 tundi.