25-aastase staažiga veoautojuht Viktor arvustab SL Õhtulehes sõiduautojuhte ja jõuab järeldusele, et nende puhul ei oska kunagi ära arvata, mida nad järgmise sammuna teha võivad.

“Juhid vaatavad ainult otse ette. Seda nad üldse ei vaata, mis toimub taga ja külgede peal,” ütleb Viktor. Talle meenub, kuidas üks ta tuttav veokijuht õnnetuse vältimiseks kord kraavi keeras. Kraavi sõitis ka kriitilise olukorra tekitanud naisjuht, kes olevat kohe veokijuhti süüdistama hakanud. Viimast tulnud ähvardama veel kolm meest.

Aastaid põhiliselt Euroopas kaugsõidujuhina töötanud Vello arvates ei suhtle veokijuhid Eestis teiste sohvritega nii nagu läänes tavaks. “Rekkamees võiks anda suunatulega märku, et sul on võimalus, mine mööda,” ütleb Vello. Ta lisab, et tagant tulija ei tohiks siis möödasõiduga viivitada, sest 20 sekundi pärast ei pruugi olukord enam sama olla. Ja lõpuks võiks väiksema auto juht abistajat vasaku ja parema suunatule vilgutamisega ka tänada.

Vello soovitab väikeautode juhtidel olla kannatlik. Tihti olevat nad kärsitud ja kippuvat seljatagant mööda sõitma, nägemata, mis ees toimub. “Mitte ei tasuks riskile välja minna ja möödasõitu teha. Veoauto taga võiks natukene tuledega vilgutada. Küll see veoautojuht siis ka märkab, et sa tahad mööduda,” räägib Vello.

Peaaegu igal nädalavahetusel sõiduautoga Tallinna ja Võru vahet sõitev Robert Lepikson räägib vastu, et ka veokijuhid ei ole päris puhtad. “Veoautojuhid on suht-koht hoolimatud eriti möödasõitudel. Vaid mõni üksik neist annab möödasõiduks suunatulega märku,” on tema sõnad.