Prantsusmaal läbiviidud 10 748 inimohvritega lõppenud liiklusõnnetuse analüüsimine näitas, et pilvesolekus rooli taha istumine muudab fataalse õnnetuse toimumisriski peaaegu kaks korda suuremaks, kirjutab newscientist.com uudisteteenistus. Alkoholi ja kanepi koosmõju suurendab õnnetuse toimumise riski kuueteistkordseks.

2001. ja 2003. aasta vahel toimunud liiklusõnnetuste analüüs näitas, et 2,5% surmaga lõppenud õnnetustest põhjustasid kanepiuimas juhid. Purjuspäi rooli istunute põhjustatud fataalseid avariisid oli 29%.

Uuring näitas ka, et üldjuhul olid kanepisuitsetajateks nooremad mehed, kelle sõiduriistaks tavaliselt vanem auto, mopeed või mootorratas.

Kui õnnetustes osalenud juhtidest näitas test kanepitarvitamist 7%-l, siis alkoholi oli lubatust rohkem pruukinud 21,4% roolisolnuist. Üldine statistika väidab Prantsusmaa kohta, et liikluses osalevatest juhtidest on kanepi mõju all 2.9% juhtidest, alkoholijoobes 2.7%.

Üldandmeid Eesti omadega võrreldes võib öelda, et meil on olukord parem kui Prantsusmaal — politseireidide statistikast selgub, et möödunud aastal oli liikluses osalevatest mootorsõidukijuhtidest purjus 1,9%, (2002. aastal 3.3%) — narkootikumiuimas sõitjate kohta andmeid ei ole.

Käesoleva aasta liiklusõnnetustes (10 kuu statistika) on purjus juhi süül elu kaotanud 38 inimest.