Juulis kirjutasime “Tesla-Volvost” ehk Tesla Model S-st, millele olid külge kruvitud vana Volvo numbrimärgid ja see lugu tekitas elavat vastukaja: oli neid, kes nentisid, et numbrite võltsimine on teada nipp kiiruskaamerate ja politseile vahelejäämise vältimiseks, aga ka neid, kes loo autorit nuhiks ja privaatsuse rikkujaks sõimasid.

Maanteeameti sõidukite taustakontrolli andmebaas on teatud piirini kõikidele kasutatav ning autohuviline saab sealtkaudu näiteks mõne omapärase sõiduki mudeli ja spetsifikatsiooni teada.

Autoostjale näitab register, kas autot on korralikult hooldatud, mis on selle ametlik läbisõit ning kas sellega on toimunud avariisid.

Ka seda saab vaadata, kui mitu korda sõiduk (ja kus riigis) on vahetanud omanikke – kui neid on palju lühikese aja jooksul, tasub olla tähelepanelik.

PPA juhtivkorrakaitseinspektor Sirle Loigo ütleb, et politsei ei kontrolli, millisel otstarbel keegi mõne auto vastu huvi tunneb – avaliku andmebaasi kasutamine on seega igati legaalne ja ei riiva kellegi privaatsust, sest sõiduki omanikku see ei avalda.

Joonistatud numbrid

Viimasel ajal on silma jäänud joonistatud numbrid. Jah, loete õigesti: autod, millele on külge kleebitud paberist lõigatud ja kas käsitsi joonistatud või siis printeriga trükitud registritunnused.