Ta räägib oma värskes intervjuus määrdeaine olulisest rollist mootoris, uutest trendidest ja tööstusvaldkondadest ning loomulikult tema juhitud firma arengust.

Mis on täna määrdeainete sektoris kõige olulisem? Millised on uued trendid?

Järgnevatel aastatel mängivad määrdeaine-sektoris järjest olulisemat rolli pikaajaline ja eluaegne määrimine, designed to application ehk spetsiaalseks otstarbeks arendatud määrdeained, efektiivsem energiakasutus ja kasvavad nõuded keskkonnasäästlikkusele.

Rääkige palun neist trendidest lähemalt!

Kuna nafta ei ole taastuv tooraine, liigub trend järjest enam määrdeainete kasutusea pikendamise suunas.

Näiteks garanteerime me mineraalsele tööstustransmissiooniõlile ADDINOL Eco Gear M õlile normaalsetes töötingimustes 4-aastase ning sünteetilistele Eco Gear S ja W õlidele 5-aastase tööea, ilma et õli peaks vahepeal vahetama.

Laomajanduse lihtsustumine tänu määrdeainesortide vähenemisele on peaaegu iga mehaaniku unistus.

Kuid me seisame silmitsi ka vastupidise trendiga. Selleks on designed to application – määrdeained, mis on arendatud spetsiaalseks otstarbeks või määrdeained, mis teevad teatud tehnilised lahendused üleüldse võimalikuks.

See puudutab eelkõige automootoriõlisid kasutamiseks uudsete heitgaasi järeltöötlussüsteemidega mootorites.

Määrdeaine ei avalda mõju mitte ainult mootorite ja masinaosade kulumisele ja tööeale, vaid ka energiatõhususele.

Addinol pakub juba aastaid kergvoolavaid mootoriõlisid, mis vähendavad kütusekulu. Kavatseme seda potentsiaali mootoriõlide arendamisel tulevikus veelgi paremini ära kasutada.

Üha kriitilisemalt vaadeldakse ka tööstusmäärdeainete mõju masinate kasutegurile ja efektiivsusele. Tööstuses võib see tähendada kokkuhoidu tuhandeid eurosid.

Keskkonnasäästlikkuse teema puudutab eelkõige just hüdroõlisid, mis peavad vastama arvukatele nõudmistele. Biohüdroõlid peavad püsima töös võimalikult kaua, et vähendada materjali- ja hoolduskulusid.

Ühtlasi oodatakse neilt rõhu optimaalset ülekannet. Selliste õlide valmistamine on teadus omaette.

Millise tööstusvaldkonna arengut lähiajal ennustate?

Taastuvenergia on kindlasti üks valdkond, millele meie Addinolis keskendume. Järjest enam riike on hakanud toetama jätkusuutlikku energia tootmist tuuleparkides ja biogaasijaamades.

Hiinas ja USA-s on näiteks kerkimas muljet avaldava suurusega tuulepargid. Ka biogaasi tootmine. Kogu maailmas toodetavast elektrist pärineb 16% hüdroelektrijaamadest ja nende osatähtsus on tasapisi suurenemas.

Kuid ka muud tööstusharud peaksid järgnevatel aastatel jõudsalt arenema. Tänu suurtele investeeringutele teadus- ja arendustegevusse on saanud kasvumootor ka näiteks keemia- ja farmaatsiatööstusest. Autotööstus on aga endiselt suurima väärtusloomega tööstusharu.

Nimetatud tööstusharude positiivsest arengust võidavad ka meditsiini-, mõõte- ja juhtseadmed. Majandusvõrgu arendamine regionaalsel ja globaalsel tasandil ei ole ilma transpordita ja kaupade edasitoimetamiseta üleüldse mõeldav. Maa-, vee- ja lennutransporti korraldavad ekspediitorfirmad ei pea kartma oma tuleviku pärast.

Pealegi, nii kaua kui toodetakse, on vaja tootmismasinaid. Masinaehitus on samuti üks edukamaid tööstusharusid. Saksamaal toodetud masinad on kasutusel kõikjal maailmas ja need pole sugugi ainsad, mis vajavad Addinoli kõrge jõudlusega määrdeaineid.

Määrdeõlipakkujate vahel valitseb äärmiselt tihe konkurents, õlid on suhteliselt sarnased, hinnasurve suur. Millega tuleb eristuda? Millele kõige enam tähelepanu pöörata?

Peale sõidukitootjate ametlike litsentside on mootoriõlide kvaliteedi mõõdupuud rahvusvaheliselt kehtivad ACEA (Euroopa Autotootjate Ühenduse) ja API (Ameerika Naftainstituudi) ettekirjutused.

ACEA spetsifikatsioonid kajastavad erinevate Euroopa sõidukitootjate ühiseid laboratoorseid ja mootoritehnilisi nõudeid õlidele.

Spetsifikatsioonid defineerivad muu hulgas põhinõuded mootori puhtusele, vananemiskindlusele, kulumisvastasele kaitsele, kütusekulule ja saasteainete heitmetele.

Seetõttu võiks järeldada, et kõik teatud spetsifikatsioonile vastavad mootoriõlid on oma kvaliteedilt identsed. See ei ole aga päris nii.

Tänu hoolikalt valitud baasõlidele ja innovaatilistele manustele on tänapäeval võimalik toota mootoriõlisid, mis ületavad vastava spetsifikatsiooni nõudeid.

Millega täpsemalt nõudeid ületada?

Mootoriõlide suurepärane hindamiskriteerium kindla ACEA spetsifikatsiooni piires on aurustumiskadu.

Aurustumiskadu tekib harilikult kolvirõngastel ja kolvipõhjas esinevate väga kõrgete temperatuuride tõttu. Tagajärjed on õli muutumine viskoossemaks, õlikulu suurenemine ning sellest tulenevalt vahetu oht mootorile.

Viskoossuse märkimisväärne suurenemine võib iseäranis mootori külmkäivitusel viia selleni, et mootoriõli ei jõua piisavalt kiiresti mootori kõige kaugematesse määrimiskohtadesse. Seetõttu ei ole enam võimalik tagada nende detailide kiiret ja piisavat õlitust ning mootori kaitset.

Mida väiksem on aga mootoriõli aurustumiskadu, seda stabiilsemad on õli viskoossusomadused. Sõidukitootjad, ACEA ja API kehtestavad mootoriõlidele aurustumiskao lubatud maksimaalväärtused.

Aurustumiskadu määratakse DIN 51 581 standardile vastava Noacki katsega. Mootoriõli tootelehel peab aurustumiskadu olema märgitud kaaluprotsentides.

2014. aasta kevadel toob Addinol turule ühe uue innovaatilise hõõrdumist vähendava mootoriõli, mille aurustumiskadu on kõigest 9,5 kaaluprotsenti, jäädes selgelt allapoole ACEA A3/B4 spetsifikatsioonis defineeritud piirväärtust.

Uue õli viskoossus on järelikult palju stabiilsem. Sellise suurepärase aurustumiskao saavutamiseks on vaja vastavaid teadmisi ning hoolikalt valitud ja omavahel kokkusobitatud baasõlisid.

Mis on Teie kui suurettevõtte juhi arvates täna Teie ettevõtte jaoks kõige tähtsam? Millised on märksõnad, et olla edukas pikaajaliselt?

Minult on korduvalt küsitud, mis on Addinoli edu retsept. Siin on väga tähtis roll meie motiveeritud ja kvalifitseeritud töötajatel.

Meie töötajatele esitatavad nõuded on kõrged, kuid igaüks neist teeb oma tööd suure pühendumusega. Kõik meie saavutused on ühise töö tulemus – nii nagu see peabki olema.

Seejuures paneme suurt rõhku vahetule suhtlusele, otsuste tegemisel oleme asjalikud ja kiired. Laialivalguvad diskussioonid pole meie rida. Me kasutame oma väärtuslikku aega meie klientide heaks.

Oleme aastaid järginud sihikindlalt oma strateegiat. Keskendume lisandväärtusega toodetele ja innovatsioonidele.

Pealegi oleme laia haardega ettevõte. Me tegutseme ülemaailmselt ega sõltu üksikutest suurklientidest. Nii õnnestus meil ilma suuremate kahjudeta üle elada ka majanduslikult rasked aastad 2008 ja 2009.