Bulgaaria tuuningufirma Vilner tegeleb põnevatele autodele uue ilme ja hingamise andmisega. Üks nende kuulsamatest ja eriilmelisematest projektidest on 1976. aasta Datsun 280Z ehk “Fairlady Z”.

See auväärt vanadaam veetis oma pensionipõlve endise omaniku kodus, ent sugugi mitte garaažis. Autol oli aukoht keset elutuba! Sellest, kas Veetlev Leedi ööseks ka magamistuppa linade vahele veeretati, ajalugu ei räägi. Ent Vilner Garage’i meistritel tuli harulduse kättesaamiseks kõvasti vaeva näha.

Selleks, et Datsun 280Z majast kätte saada, tuli hoonel aken eest ära võtta ja sealtkaudu proua ettevaatlikult välja tõsta. Tuunijad ise ütlevad, et projekt oli vaeva väärt: nüüdseks on vanadaam äratatud uuele elule ja ootab uut omanikku.

Sõiduk võeti pulkadeks lahti ja ehitati uuena üles – sellel on uus sametpruunist täppistepingutega nahast interjöör, silmapaistev sinise ja vase toonides välisdisain ja muidugi rohkesti varustust. Tulemuseks on meistriteos, mis kollektsionääridele kahtlemata huvi pakub.

Taotlus olla originaalilähedane

Nagu juba mainitud, võeti masin viimse komponendini lahti. Seejärel vastavalt vajadusele kas värskendati või vahetati osad uute vastu välja.

Tegemist ei ole puhtas tehasespetsifikatsioonis sõiduki, vaid restomod versiooniga, kus vana on miksitud uue ja moodsamaga, kuid stuudio omaniku Atanas Vilneri sõnul püüti jääda originaalile võimalikult lähedale.

Teatud osas siiski tuuniti autot veidi atraktiivsemaks, eesmärgiga saavutada nii puhas siluett kui võimalik ja teha sellest kollektsionääridele ihaldusväärse, aga ka edevalt sõidetava auto.

Spetsiaalselt selle mudeli jaoks töötati välja ka värvitoon nimetusega “Vilner Copper Rose”, millega kaeti Superlite-stiilis veljed, esivõre, tagatulede korpus ja mõned interjööridetailid nagu rool ja käigukangi ümbris. Välisvärviks on Cobalt Matte Metallic.