Kui Ühendriikides ja Euroopas ostjad ninaga võidukalt nuhutavad, kas nende uues Plekk-Liisus on ikka korralik “uue auto lõhn”, siis Hiinas ei olda plastiku-, tekstiili-, õli-, naha- ja kes-teab-veel-mille-segusest aroomist sugugi vaimustuses.

Ford Motor Company otsustas seepeale kaotada Hiinas müüdavatest autodest ära uue auto lõhna, sest sealsed autoostjad ei pea sellest aroomist sugugi lugu.

Nimelt on USA turu-uuringufirma J.D. Power välja selgitanud, et üle 10% Hiina autoostjatest kaebavad selle üle, et neile uute autode lõhn ei meeldi.

Ebameeldiv odöör ongi kõige suurem autodega seonduv probleem, lausa kaks korda suurem mure kui suur kütusekulu, kommenteeris uuringu tulemusi J.D. Power’i autovaldkonna juht Brent Gruber väljaandele Detroit Free Press.

Geniaalselt lihtne võte

“Uue auto lõhn” tuleneb sõitjateruumis kasutatud materjalidest ehk plastist, vinüülist ja nahast eralduvatest orgaanilistest ühenditest ja erinevatest kemikaalidest. Mida moodsamaks materjalid, seda rohkem ka eri aroome.

Ford on probleemi lahendamiseks välja töötanud spetsiaalse “uue auto lõhna” eemaldamise protsessi ja selle lausa ära patenteerinud.

Lõhnaeemaldussüsteemi patenditaotluses kirjeldatakse, et haisu eemaldamiseks tuleb sõiduk parkida päikese kätte, avada aknad, käivitada mootor ja panna tööle konditsioneer ning kütteseade.

Autonoomsete Fordi mudelite tarbeks on süsteem keerukam, sisaldades nii hulgaliselt erinevaid andureid kui ka spetsiaalset programmi, mille abil suudab robotauto ise leida sobiva hetke haisutekitajate hävitamiseks, sõita päikese kätte ja ja seal paha hais olematuks kärsatada.

”Uue auto lõhna peetakse ameerika kultuurikeskkonnas meeldivaks, kuid Hiinas seda ei armastata. See patent on aastatepikkuse uurimistöö tulemus ja vaid üks idee mitmetest, mida tulevikus kasutusele võtta,”, kinnitas Fordi teadus- ja innovatsioonikeskuse tehnikajuht Debbie Mielewski.

Accelerista kommentaar: Geniaalselt lihtne – tuuluta autot! Eestis võib isetegemise takistus peituda Ilmataadi vimkades – kus sa siin selle pideva pimeda suusailmaga ikka kuuma ja päikest võtad?

No siis on kaks võimalust: katseta tuulutamist näiteks krõbeda külmaga, see peaks kah kõik haisumolekulid krõbinal surnuks külmetama või siis osta auto varasuvel ja nõiu küberkuumust! Ja nii aus olla, “uue auto lõhn” on päris äge.