Uute sõiduautode müük langes Euroopa Liidu riikides ka veebruaris hoolimata sellest, et suuremates riikides pööras automüük tõusule.

Euroopa Liidus müüdi veebruaris veidi enam kui 1,1 miljonit uut sõiduautot, mida on 1% vähem möödunud aasta veebruariga võrreldes.

Kokku on tänavu kahe kuuga müüdud 2,3 miljonit uut sõiduautot ehk 2,9% vähem võrreldes eelmise aasta esimeste kuudega.

Võrreldes jaanuariga pööras uute sõiduautode müük tõusule mitmes suures riigis, nagu näiteks Saksamaal (2,7%), Prantsusmaal (2,1%) ja üle mitme kuu ka Suurbritannias (1,4%). Samas aga jätkus langus Itaalias (2,4%) ja Hispaanias (8,8%).

Balti riikidest tõuseb äärmiselt kiires tempos uute sõiduautode müük Leedus, kus võrreldes mullusega kasvas müük koguni 94,5%. Lätis kerkis müük 3,9% ja Eestis langes 8%.

UUED POPID BRÄNDID

Euroopa Liidu müügistatistikat vaadates tundub, et ostjad on üha rohkem pöördumas mõistliku hinna poole ehk valivad brände, mis seni on olnud pigem tagaplaanil.

Näiteks Seat, mis kogu eelmise aasta rokkis täiega, on ka tänavu kindlalt püsinud plussis. Ehkki selle turuosa on jätkuvalt 3%, on müügikasv eelmise aastaga võrreldes olnud jaanuaris-veebruaris kokku 2,5%.

Seat on ainus VAG tavabränd, mis saab ette näidata kasvava müügitulemuse. Näiteks Volkswageni müük on kahe kuu lõikes kukkunud pool protsendipunkti, Škoda 2,3%.

VAG noobelmarkidel on üsna kehvad ajad. Audi tänavune jaanuar-veebruar võrreldes eelmise aastaga 12,5% kehvem, Porschel koguni 47,9% miinust. See-eest Bentley, Lamborghini ja Bugatti kokku on tänavu müünud üle 700 auto ja kasvatanud müüki mullusega võrreldes 15,9%.

PSA Grupi suurim tõusja on Citroen 5,2%, plussis on ka DS. PSA kahe kuu tulemus on 2018. aastaga kõrvuti panduna poole protsendipunkti võrra kehvem ent uued mudelid alles söövad end turule sisse. Opel/Vauxhalli miinuse põhjust tuleb otsida “tuleb-ei tule” Brexitist.

Renault-Nissani-Mitsubishi allianss võib ette näidata suurepärased tulemused Dacialt ja Ladalt. Mitsubishi on teinud imelise tõusu, võrreldes möödunud aasta kahe kuuga on müük kasvanud 14,6%. Nissan seevastu peab alla neelama mõru pilli – müügilangus üle 25%. Ootame uusi mudeleid!

Täesti hästi on ka Hyundai grupil, kus Hyundai hoiab 3,3, Kia 3,2%-st turuosa. Ja müügitulemus tervikuna on kerges plussis.

Kui Euroopa Liidu riikidele liita EFTA omad, pilt üldiselt ei muutu, küll saab selgeks, kust tulevad Dacia ja Lada põhilised ostjad. Ehk oleks aeg Lada esindus ka Eestis taasavada?

NOOBELMARKIDE NÄGURIPÄEVAD

Luksusklassi sõidukite müüki ei saa muidugi võrrelda tavaautodega ent mingeid üldistusi on kahe kuu põhjal võimalik teha. Paraku ei ole tendents paljulubav, enamik noobelmarke on teinud kehvema tulemuse eelmise aasta kahe kuuga võrreldes.

Audist ja Porschest oli ülal juba juttu. Alfa Romeo on kukkunud verivalusalt üle 39%. BMW 4,6%. Land Rover 7,7%. Euroopa Liit+EFTA on kõige vähem hoolinud Porschest – kahe kuuga on müüdud 6120 autot, mida on 48,8% vähem kui möödunud aastal.

Samal ajal on täiselektrilist Taycanit juba tellitud 20 000 ette! Me näeme tõenäoliselt Porsche plussijõudmist hiljemalt selle aasta teises pooles.

Siiski on luksusbrändide seas neid, kes suutnud säilitada eelmise aasta taseme – Mercedes näiteks ja MINI, mille müük on stabiilselt paari protsendipunkti võrra tõusnud. Lexuse müük paranes ligi 2%.

Ja on ka neid, kes teevad jätkuvalt hullult head tulemust: Volvo 13,5%-se tõusuga ja Jaguar rohkem kui 11%-ga.

Ning on üks erilisest erilisem mark, mis eelmisel aastal suutis müüa vaid ühe, tänavu kahe kuu jooksul 778 autot. Jah, see on Alpine, Renault Grupi sportbränd. Ning müügihitt on ilmselgelt Alpine 110, mis tänavusel Euroopa Aasta auto valimisel napilt teiseks jäi.

ELEKTRIAUTODE SEAS ESIMENE TESLA

Jaanuari ja veebruarikuu elektriautode müügistatistikat Euroopa autotootjate assotsiatsioon eraldi ei anna, aga mingid numbrid on saadaval näiteks insideevs.com kaudu. Nemad omakorda on tsiteerinud Matthias Schmidti andmeid.

Veebruaris tegi taas kord elegantse kübaratriki Tesla, mis tõusis müüduimaks elektriautoks Euroopas. Teisel kohal on Hyundai grupp, kolmandal Nissan.

Tesla mudelitest tõusis tippu Model 3, mida võeti arvele 3730, kõiki Teslasid kokku üle 4 000. Esimest korda võeti veebruaris registrisse üle 20,1 tuhande elektriauto.

KOKKUVÕTTEKS

Ehkki pistikautode fännid hõiskavad, et Euroopa on igaveseks pöördumas elektriusku, moodustavad tavalised sisepõlemismootoriga autod siiski valdava osa müügist.

Uue aasta kaks esimest kuud on näidanud, et eurooplased on eelseisva osas optimistlikud ega jäta uut autot naljalt ostmata – ennustati märksa suuremat langust, sest lisaks majanduse jahtumisele on automüügile oma löögi andnud WLTP-le üleminek: tüübikinnituste saamisega läheb aega.

Eestis on tavapärane talvine vaikelu, mis soojade ilmade tulekuga aga lõppema peaks. Kuna Eesti autoostjad armastavad kõikide ihuliikmetega Toyotat ja Škodat, ning mõlemast sepapajast tuleb ridamisi uudiseid, siis võib üsna suure kindlusega öelda, et need kaks brändi teevad lähikuudel taas puhta laua.