29. detsembri seisuga on Eesti suurimas Auto24 portaalis müügil 23 täiselektrilist sõiduautot. Kõige rohkem on pakkumisi Nissan Leafi esimese generatsiooni sõidukitele, järgneb BMW i3 6 kuulutusega.

Renault Zoe’sid ja Mitsubishi i- MiEV’e on müügil kaks. Tesla Model S-i 1. Mõni nädal tagasi kui RIA andmeid kogus, oli müügil 24 autot, seega on vahepeal toimunud vähemalt 1 müügitehing.

Auto24 annab turu seisust hea ülevaate, sest olenemata kõikvõimalike uute portaalide lisandumisest, paneb valdav osa müüjatest oma kuulutuse ikka siia. Turu seis on üsna kesine – keegi ei taha oma elektriautot Eestis müüa!

Edukas elektriautoaasta

Võrreldes mullusega kahekordistus Euroopa Liidus 2018. aastal elektriajamiga sõiduautode müük. Augustis sai ületatud maagiline miljoni müüdud auto piir.

Siinkohal tasub tähele panna, et rõhk on “elektriajamiga autol” – statistika hulka loetakse ka pistikhübriidid ja hübriidajamiga sõidukid. Elektriautode segment sai tänavu mitme uudismudeliga täiendust, see aitas kaasa ka müügi edenemisele.

2018. aasta alguses jõudis müügile Nissan Leafi II generatsiooni elektriauto ja uuendati Nissani elektrikaubiku akupakki – mõlemal sõidukil on nüüdsest 40 kW aku, mis Eestis võimaldab ühe laadimisega sõita vabalt 200+ kilomeetrit.

Sügisel jõudis müügile elektriline krossover Hyundai Kona, mis ühe laadimisega suudab läbida 300+ km. Veel on elektriautode valikus korealastel olemas Hyundai Ioniq ja Kia Soul. Noobelsärtsukate rivi täienes Jaguar I-Pace’ga. Detsembris alustas Tesla Model 3 esitlustega.

Elektriautosid miljoni elaniku kohta (ca)

Euroopa Liit 1950

Eesti* 959

Ukraina 240

Leedu 210

Läti 150

Valgevene 20

Järelturu popimad mudelid riikide kaupa

RIA.com analüüsis, millised elektriautod on järelturul populaarsed Eestis ja sellest lõuna poole jäävates riikides – Lätis, Leedus, Valgevenes ja Ukrainas.

Kui Eestis on järelturg väheaktiivne ning popimad mudelid on Nissan Leaf ja BMW i3, siis näiteks Leedus on müügil ka hulganisti Teslasid.

Läti kõige populaarsemas auto.lv – portaalis on müügil vaid seitse elektriautot ning peaaegu kõik need on BMW-d. Teslat ei pakuta üldse. Lätis on elektriautosid kokku veidi üle 300, mis miljoni elaniku kohta teeb veidi üle 150 elektriauto.

Leedu suurimas portaalisAutoplius.lt -s on müügil 99 elektriautot. Esikohal on Nissan Leaf 99 pakkumisega. Teisel kohal on Tesla 25 müügipakkumisega hinnavahemikus 29 000–90 000 eurot. Leedus on registreeritud üle 600 elektriauto ehk miljoni elaniku kohta ca 210 elektriautot.

Valgevenes ei ole elektriautod eriti populaarsed. Saidi av.by järgi müüakse terves riigis vaid 26 elektriautot. Esikohtadel on Tesla ja Nissan. Kokku on riigis elektriautosid registreeritud ca 200 ehk veidi üle 20 elektriauto miljoni elaniku kohta.

Ukraina on elektriautode fännide jaoks tõeline paradiis. Portaali AUTO.RIA.com andmetel on müügil koguni 1759 elektrimootoriga autot.

Liider on Nissan Leaf 912 pakkumisega. Samuti populaarne on Renault (123 autot) – Renault ZOE on tulnud Ukraina turule suhteliselt hiljuti ning pakub tublit konkurentsi mudelile BMW I3. Ukrainas on päris palju Tesla fänne: saidil müüakse 210 Teslat hinnavahemikus 30 000–200 000 eurot.