Millal autot pesta?
Lihtne loogika ütleb, et autot tuleb pesta siis, kui ta on mustaks saanud. Kindlat intervalli millal seda teha ei ole. See sõltub nii ilmast kui ka sellest, millisel teel on autoga sõidetud. Ideaalne oleks pesta autot iga nädal, kuid väga hea on ka see, kui seda pestakse kord kahe või kolme nädala tagant.

Kuidas autot pesta?
Auto pesemine on mitmeastmeline tegevus. Õige on auto pesemist alustada
survepesuga, millega saab maha suurema mustuse. Siis pesta auto üle šampooni ja švammiga. Kusjuures väga oluline on see, et švamm oleks pesemise ajal alati märg, sest kui see on kuiv ja sinna vahele jääb liiva võib see mõjuda liivapaberina. Peale pesemist šampooniga tuleb autot loputada survepesuga. Ülioluline on sellele järgnev kuivatamine. Kui auto jätta korralikult kuivatamata, jääb see laiuguliseks.

Üks pesukord võtab keskmiselt 30 minutit. See võib tunduda pika ajana, kuid suuremat pilti vaadates ei ole tund või poolteist palju selleks, et oma neljarattaline sõber oleks puhas ja ilus!

Eelised autopesula ees
Käsipesu eeliseks automaatpesu ees on, et kunagi ei tea, mis aineid seal kasutatakse. Peamine idee, mis automaatpesulaid iseloomustab on, et võimalikult palju autosid saaks väikse ajakuluga puhtaks. Sellepärast kasutatakse ka kangeid aineid, mis võivad kahjustada auto värvi. Näiteks harjadega pesul võivad tekkida lisaks ka kriimud ja hologrammid, mida saab maha vaid poleerides.

Kuidas pesta autot kevadel?
Üks asi, mis iseloomustab autot kevadel on see, et pärast talve on naastrehvide kasutamise tõttu kerepinnale kogunenud pigi ja asfalt. See ladestub auto peale ja ei rõõmusta kellegi silma.

Õnneks on olemas aerosoolpudelis spetsiaalsed pigieemaldusvahendid, mida on lihtne kasutada. Enne selle kasutamist peab autot pesema ja kuivatama. Peale seda aga pihustada kerele pigieemaldusvahendit. See söövitab pigi lahti, nii et seda on lihtne maha pesta.

Kui auto on ilusasti puhas, siis on soovitav teha puhtaks ka veljed ja rehvid. Veljed määrduvad põhiliselt tulisest tolmust, mis tekib piduriketaste ja klotsi hõõrdumisest. See tolm põleb velgedele kinni ja seda on raske eemaldada. Õnneks on olemas spetsiaalne SONAX veljepuhastusvahend, mis võtab selle lahti nii, et seda mustust on lihtne maha pesta.

Rehvide puhastamine on aga eriti lihtne. Selleks peab laskma vaid nendele aerosoolist vahuse puhastusaine. Kui see ära kuivab ongi rehvid ilusad, värsked ja puhtad!

Kuidas hoida auto kauem puhtana?
Kindlam viis selleks, et auto oleks kauem puhas, on auto vahatamine. Vaha täidab pinnakonarused, nii et kere pind jääb klaasjas ja parema läikega. Nii tõmbab ka vesi kerel paremini tilka ja voolab lihtsamini maha. Tänu sellele jääb ka mustus, mis tuleb teelt, kerele kehvemini külge ja auto püsib kauem puhtana.

Millist vaha valida?
Vahasid on erinevaid. Nende välimuse teevad lihtsamaks numbrid, mis neil peal.
Need numbrid on ühest kolmeni. Number ühel on maksimaalne kaitse efekt. Sellepärast kasutatakse seda uutel autodel. Keskmine, ehk number kaks, nii kaitseb autot, kui lisab läikiva efekti. Kolmandat on mõistlik kasutada just vanemate sõidukitega, sest see annab maksimaalse läike kuid minimaalse kaitse. Eriti tublid vanade autode omanikud kasutavad peale number kolmega vahatamist ka kaitse lisamiseks number ühte.

Kõige mõistlikum on valida uudseid hübriidvahasid. Need sisaldavad nii orgaanilisi kui mitteorgaanilisi aineid ja nendega on lihtne töötada. Kusjuures need ei jäta päiksepaistelise ilmaga kasutades valgeid jutte nagu eelmise põlvkonna lahusti baasil vahad.

Kuidas vaha kasutada?
Auto vahatamseks on vaja see vaid puhtaks pesta ning hakata vaha peale kandma. Mõistlik on seda teha detaili haaval. Kui vaha hakkab kuivama, siis peab vaid vaha ülejäägi lapiga kokku korjama ja auto ongi läikiv ja ilus.

Kuidas puhastada autot seest?
Auto salongi peab puhastama harvemini, kuid ikkagi! Üheks oluliseks asjaks, mis peavad olema autos puhtad on klaasid. Neid saab pesta erinevate klaasipesuvedelikega. Kusjuures klaasi peab pesema mitte ainult väljast vaid ka seest. Selleks on olemas spetsiaalsed puhastusvahendid, mida on lihtne kasutada. Need tuleb vaid kanda klaasile ja hõõruda siis lapiga laiali.

Rääkides veel klaasidest, on soovitav lisada ka klaasipesuvedelikule kontsentraate, mis aitavad klaasi paremini puhastada. Mida parem on klaasipesu vedelik, seda vähem on pühkimise kordi ning seda ohutum on autosõit. See tundub küllaltki tähtsusetuna, kuid kui arvestada, et kiirusel 90 kilomeetrit tunnis läbib auto vaid 4 sekundi jooksul tervelt 100 meetrit, on see vägagi oluline!

Kui oled pesnud autot väljast šampooniga, siis on hea ka klaasid eraldi käia üle klaasipuhastusvahendiga. Seda on väga praktiline kasutada ka peeglite ja tulede pesemisel.

Kui klaasid on puhtad, siis võivad hakata vastu peegeldama armatuuri plastdetailid. Selle vastu aitab spetsiaalne plastdetailide puhastusvahend, mis teeb nad matiks.

Lisaks on autos ka tolm. Klaasi- ja plastdetailide puhastusvahendile lisaks saab tolmust lahti ka siis, kui kasutada istmetel tekstiilide puhastuse vahendit. Nahast sisuga autodel on kasulik kasutada nahahoolduse vahendit. Ainus, mida tasub meeles pidada on see, et lase enne aine lapile ja alles siis puhasta.

Sellega tulevad välja enamik toidu ja söögi plekke. Tõsisemate plekkide jaoks on aga olemas spetsiaalsed plekieemaldajad. Reegel on see, et mida kiiremini plekkide kallale asuda, seda kiiremini need välja saab. Üks oluline asi, mida tasub aga meeles pidada on see, et enne tasub proovida kõiki puhastusvahendeid nö nähtamatus kohas. Seda selleks, et proovida materjali sobivust.

Hea uudis on aga see, et nüüd saab kiirelt lahti ka ebameeldivatest lõhnadest autos. Olgu selleks suitsu, koera või kala lõhn, on olemas spetsiaalne aine, mis need neutraliseerivad. Selleks tuleb seda ainet pihustada auto salongi ning lõhnakolletesse. Peale seda hoida uksed kinni 30 minutit ja juba ongi ebameeldivad lõhnad minevik.

Kindlasti tekkis lugejal küsimus, et kuidas saada autosse uue auto lõhna. Lühidalt öeldes saab uue auto lõhna autosse kõige lihtsamalt nii, et valid endale uue auto nissan.ee.

Jaga
Kommentaarid